In de rol als developer heb je tools nodig om software te bouwen. Net als in de bouw is een goedgevulde gereedschapskist daarvoor onmisbaar. Want als Pega érgens op lijkt, is het wel een heel veel-delige gereedschapskist. Een boor, hamer, zaag, steeksleutels, waterpas en een ratelgreep. De vergelijking met het low-code platform van Pega is daarmee snel gemaakt.
Als implementatiepartner van Pega weten we bij BPM Company daar alles!
– Rene van Seuren
Pega verbetert continu
René van Seuren, Senior BPM architect bij BPM Company, heeft ondertussen ruim tien jaar ervaring met Pega. En hij is nog steeds fan: “De functionaliteiten van Pega zijn in de loop van de tijd enorm toegenomen. In mijn ogen is dat ook een absolute pre van dit platform, Pega is continu actief met verbeteringen bezig. En dan bedoel ik niet de kleur van wat knopjes veranderen, maar echt ingrijpende aanpassingen, op basis van feedback van gebruikers. Die steeds verdere verbetering maakt Pega een erg prettig, onderscheidend platform.”
Een ander pluspunt van Pega is dat ook ‘minder technisch onderlegden’ eenvoudig zelf kunnen ontwikkelen. “Denk aan de Business Architects, die korte lijnen hebben met de business. Zij kunnen snel en gemakkelijk bijvoorbeeld processen bouwen en laten zien.” Ook verschijnen er steeds meer zogeheten strategic apps. Met een soort out-of-the-box prefab pakket zet je bijvoorbeeld een kennisbank of customer service-applicatie in elkaar, die je vervolgens zelf verder in kunt richten.
De boor en de hamer van Pega
De gereedschapskist van Pega is dus tot de nok toe gevuld. Maar hoe zit het precies met de inhoud? Het ene gereedschap is immers het andere niet. Een boor en een hamer gebruik je bij de overgrote meerderheid van je klussen, terwijl je de waterpas en ratelgreep maar een enkele keer nodig hebt.
De case types zijn toch wel de boor en de hamer van Pega te noemen. Bij elk project komen ze weer tevoorschijn. “De case types representeren de processen en life cycles in je applicatie. Je definieert hiermee aan de hand van verschillende stadia een proces dat doorlopen moet worden,” zegt René. “Ideaal om te gebruiken bij bijvoorbeeld een claim op een autoverzekering, het onboarden van een nieuwe klant bij een bank en het verhogen of verlagen van een limiet op een rekening. Stuk voor stuk processen die uit verschillende stappen bestaan.”
De waterpas van Pega
Dan het gereedschap dat je weinig gebruikt maar wel onmisbaar is voor sommige klussen. Een treffend voorbeeld is volgens René queue processing. “Het komt wel eens voor dat een gebruiker data invoert, op submit drukt en vervolgens moet wachten op de afronding van het proces. Bij het ene proces is dit belangrijker dan bij het andere. Als de afronding wat langer op zich kan laten wachten terwijl de uitkomst voor de gebruiker niet zo relevant is, kun je gebruikmaken van queue processors. Die zorgen ervoor dat het proces op de achtergrond wordt afgerond en dat de gebruiker niet hoeft te wachten.” Queue processing is zeg maar de waterpas van Pega. Je hebt hem lang niet altijd nodig, ligt vaak ergens onder in je kist, maar hij vormt wel érg fijn gereedschap. Zo heb je met Pega altijd alle tools binnen handbereik om in korte tijd een mooi en compleet systeem te bouwen.
Trainen en ontwikkelen
Het gevaar van al deze tools en de gigantische drang naar verdere verbetering van Pega is dat je het als ontwikkelaar allemaal niet meer bijbeent. Daar hebben we bij BPM Company wat op bedacht. Regelmatig houden we inspirerende kennissessies, waarbij BPM-collega’s onderling Pega-kennis delen. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden van artificial intelligence binnen Pega. Bovendien mag BPM Company als Pega-partner gratis trainingen volgen die de Pega Academy aanbiedt. Op die manier kan iedere BPM’er altijd de juiste gereedschappen kiezen voor de juiste klus.
Benieuwd naar werken bij BPM Company?
Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk:
Meer informatie: