Falen voelt vaak als verslagenheid, als een bittere pil die geslikt moet worden. Gelukkig is Alona erin geslaagd om haar mislukking tijdens haar LSA-certificeringstraject om te zetten in een waardevol leermoment. In deze blog vertelt Alona over het succes en de mislukking die ze tegenkwam tijdens haar poging om de LSA-certificering binnen zes maanden te behalen.

Hou jij wel van een uitdaging? Denk je vaak: “hoe moeilijker, hoe beter”? Vroeger vond ik dat heerlijk en zei ik gemakkelijk ja tegen de moeilijkste uitdagingen. Mijn eerste poging om de Lead System Architect (LSA) certificering te halen, dwong me om mijn aanpak te heroverwegen. Momenteel is deze nieuwe aanpak het enige pad dat ik aspirant LSA’s zou aanraden. Dus laten we dit pad samen ontdekken!

De uitdaging: in 6 maanden LSA gecertificeerd

Laten we terug in de tijd gaan naar 2019. Ik was net begonnen met mijn nieuwe baan toen twee maanden later Pega een spannend aanbod aankondigde. Elke Certified Senior System Architect (CSSA) kreeg de kans om hun LSA-certificering gratis te behalen als zij het certificeringstraject binnen zes maanden afrondden. Deze uitdaging zou de zwaarste uitdaging uit mijn professionele carrière tot dan toe zijn. Dus natuurlijk ging ik deze uitdaging vol goede moed aan. De zes maanden die volgden, bleken de meest inzichtgevende maanden van mijn carrière te zijn.

Fase 1: LSA Readiness Assessment & eerste succes

De eerste stap in elke LSA-certificeringsreis is de LSA Readiness Assessment. Mijn eerste poging was een succes: binnen 1.5 maand haalde ik het assessment met een goede score. Hoe ik dit voor elkaar heb gekregen?

  1. CSA & CSSA cursussen: ik heb de nieuwste System Architect en Senior System Architect cursussen doorlopen, inclusief de praktische uitdagingen.
  2. LSA Readiness cursussen: ook heb ik de LSA Readiness cursussen doorlopen, inclusief de praktische uitdagingen.
  3. Preparation Clinic: ik heb de gratis Preparation Clinic gevolgd, aangeboden door Pega. Daarnaast heb ik ook alle aangeboden aanvullende materialen gevolgd.
  4. Planning: alle uren dat ik niet aan het werk of het slapen was, werden besteed aan studeren.

Deze aanpak hielp me om de LSA Readiness Assessment in één keer te halen. Pas toen ik zakte voor mijn LSA Architecture examen realiseerde ik me dat dit de verkeerde aanpak was.

Voordat we verder gaan, is het belangrijk om te vermelden dat het geschatte tijd voor het voltooien van een Pega cursus vaak nogal optimistisch is. Bovendien markeert het afronden van een cursus slechts het begin van je examenvoorbereiding.

Fase 2: LSA Architecture examen & mislukking

Een succesvolle start van je LSA-reis geeft zowel succes als vertrouwen. Ik ben dus meteen begonnen met de voorbereiding op mijn LSA Architecture examen. Met de andere relevante cursussen al achter de rug, concentreerde ik me alleen op de LSA Architecture Preperation Clinic en de LSA-cursus. Maar er kwam een onverwachte uitdaging.

Mijn vooruitgang nam drastisch af als gevolg van vermoeidheid. Eerlijk gezegd had het niet alleen invloed op mijn voorbereidingsroutine, maar ook op mijn prestaties op het werk. Het trieste is dat niets ervaring kan vervangen: hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je kansen om een LSA-certificaat te behalen.

Gelukkig realiseerde ik me dit op tijd. Toch koos ik ervoor om het examen te doen. Zoals ik eigenlijk al had verwacht, zakte ik. Hoe dan ook was deze poging niet voor niks: ik leerde wat ik van het examen kon verwachten en wat mijn zwakke punten waren. Zo vormde mijn mislukking een sterke basis voor mijn toekomstige succes.

Maar het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat het leven niet alleen draait om het bereiken van doelen, maar ook om te genieten van het hele proces er omheen.

Mijn advies

Mijn advies aan iedereen die aan zijn LSA-reis wil beginnen: begin nu! Ga naar de Pega Academy, start een missie en duik dieper in een onderwerp dat je aanspreekt. Aarzel niet om mogelijkheden te zoeken om iets nieuws te leren, vooral als de Pega App Studio nog vreemd voor je is. Of grijp de kans om de mogelijkheden van een onbekende Pega-functionaliteit te ontdekken binnen je huidige project. Ben je tijdens dit alles de tijd uit het oog verloren? Dan gefeliciteerd: je bent op de goede weg naar je LSA-certificaat!

Ga mee op Alona’s LSA-certificeringstraject

Deze blog is onderdeel van Alona’s doorlopende blogserie genaamd: “De onverwachte reis van een Lead System Architect”, waarin ze je meeneemt op haar reis om een LSA te worden. In haar vorige blog vertelde Alona over hoe je een geweldige Senior System Architect wordt. Wil je geen van haar nieuwe blogs missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: