Stefan Weijgertse – Pega System Architect bij Rabobank

Het is zover! Na het behalen van mijn Pega certificaten en een jaar bij Rabobank te hebben gewerkt, zit mijn traineeship bij BPM Company erop. Ik heb nu officieel de overstap naar Rabobank gemaakt als Pega Software Engineer. Toch bijzonder hoe het leven kan lopen, al helemaal als je bedenkt dat ik ongeveer anderhalf jaar geleden als Archeoloog ben afgestudeerd aan de Universiteit Leiden.

En de match met Pega is…

Tot zo’n anderhalf jaar geleden had ik nog nooit van Pega gehoord, dus hoe ben ik hier alsnog beland? Over mijn achtergrond: Tijdens mijn Masterstudie Digitale Archeologie ben ik afgestudeerd op Agent-Based modellen – complexe informatiesystemen die (menselijk) gedrag simuleren. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie ook veel bestuurswerkzaamheden gedaan, onder andere als voorzitter van mijn studievereniging.

Na het afronden van mijn studie werd ik benaderd met de vraag of een toekomst in Pega niet iets voor mij zou kunnen zijn. Werken met dit platform zou namelijk potentieel goed aansluiten op mijn affiniteit met IT en de opgedane bestuurservaringen. Ik was, ondanks dat ik nog nooit van Pega had gehoord, door de gesprekken gelijk enthousiast en geïnteresseerd. Niet veel later ging mijn traineeship van start.

Even de kennis erin stampen

Voordat je als trainee begint bij de klant, ben je eerst minimaal twee maanden bezig met het kennismaken met Pega. Dit door het behalen van je Pega Certified System Architect (PCSA) en Pega Certified Senior System Architect (PCSSA) certificaten. Er is eigenlijk maar één manier om dit succesvol te doen: stampen! Je krijgt gelukkig goede begeleiding. Daarnaast begon ik tegelijk met twee mede-trainees waardoor we elkaar konden helpen tijdens het proces. Je maakt kennis met veel nieuwe termen en concepten, die gelukkig steeds meer context krijgen naarmate je meer vlieguren maakt als ontwikkelaar.

Mijn sweet spot bij de Rabobank

De vaardigheden die je nodig hebt als Pega Developer kunnen denk ik erg verschillen per klant. Omdat BPM Company een traineeship aanbiedt bij verschillende klanten is het mogelijk dat mensen met verschillende kennis, achtergrond en ervaringen kunnen instromen. Zelf ben ik als ontwikkelaar aan de slag gegaan bij Rabobank. Een organisatie waar ik ook bewust voor heb gekozen. Als Pega trainee is Rabobank enorm interessant, onder andere omdat de organisatie een heel intensief samenwerkingsverband met Pegasystems heeft. Ik heb binnen Rabobank precies de sweet spot gevonden waarbij zowel technische kennis en -vaardigheden als sociale en bestuurlijke -vaardigheden van belang zijn.

Dit traineeship traject is een dikke aanrader!

Ik ben enorm blij dat ik anderhalf jaar geleden gevraagd ben voor dit traineeship en waar ik op dit moment sta. En hoe mijn toekomst eruit ziet? Geen idee, maar op dit moment ben ik tevreden en geloof ik dat het verder uitbreiden van mijn technische kennis en vaardigheden het juiste pad is. Ik heb al gemerkt dat Rabobank een organisatie is waar veel kansen aangeboden worden om jezelf te verdiepen en verbreden, zo heb ik bijvoorbeeld binnen mijn eigen team tijdelijk de functie van Product Owner ingevuld bij zijn afwezigheid en maak ik geregeld uitstapjes naar andere technologieën en systemen die nodig zijn om onze eigen applicatie goed te kunnen laten werken. Of de toekomst dus meer in het technische- of businessdomein ligt, of juist allebei, het uitbreiden van mijn technische kennis en vaardigheden als Pega Software Engineer geeft mij op dit moment het vertrouwen dat ik hier in de toekomst – wat deze ook mag brengen – veel profijt van zal hebben.

Mocht je dus geïnteresseerd zijn in Pega en de mogelijkheden die het biedt voor nu en later, dan kan ik het detavast traineeship van harte aanraden!

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: