Verandering is een constante en geen enkel softwareplatform begrijpt dit beter dan Pega. PegaWorld iNspire herinnerde onze aanwezige Pega-specialisten eraan waarom het Pega platform al veertig jaar relevant is. In dit artikel delen onze collega’s Richard, Maarten en Arjan de drie belangrijkste trends van PegaWorld iNspire 2023.

Trend 1: de opkomst van Generatieve AI-functionaliteiten (#GenAI)

Onze verwachting was dat de trends op PegaWorld dit jaar vooral over de verdere ontwikkeling van Constellation, project Fnx en de uitbreiding van de business case voor Pega Cloud zouden gaan. Maar niets bleek minder waar. De lancering van ChatGPT bracht veel te weeg, zo ook in de IT wereld. De doorbraak van deze krachtige generatieve AI (GenAI) trok ook veel aandacht binnen de Pega-community. De opkomst van GenAI opende namelijk eindeloze mogelijkheden in het digitaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen. Een belangrijk gespreksonderwerp op PegaWorld was daarom de uitbreiding van Pega’s GenAI functionaliteiten.

Deze vele GenAI-functies zullen in verschillende use cases worden gebruikt. Een van de getoonde functies was de Autopilot-functie van GenAI. Met deze functie creëer je bijvoorbeeld eenvoudig een basislijn en datamodel voor het indienen van een lening aanvraag. Binnen enkele minuten bood de Autopilot-functie een casusontwerp, datamodel en schermsuggesties aan. Ontwikkelaars kunnen vervolgens deze suggesties aanpassen naar hun specifieke eisen en wensen. Hoewel de suggesties niet altijd 100% accuraat zullen zijn, zijn ze zeker bruikbaar.

De Autopilot-functie is een van de vele GenAI-functies die wij verwachten. In eerste instantie zullen de verschillende GenAI functies vooral gericht zijn op het ondersteunen van het ontwikkelproces, waardoor slimmere en snellere workflows mogelijk worden. Wat ons betreft een positieve stap voor zowel Pega ontwikkelaars als eindgebruikers.

Groepsfoto van BPM Company medewerkers voor hun booth op PegaWorld

Groepsfoto van onze collega’s op voor onze booth in de Innovation Hub op PegaWorld 2023

Trend 2: richting de autonome onderneming

De opkomst van de autonome onderneming is de belangrijke tweede trend van PegaWorld iNspire, eentje die we ook al eerder zagen tijdens onze kennissessie bij Pegasystems in Amsterdam. De vergelijking tussen de autonome onderneming en de zelfrijdende auto is snel gemaakt: de toenemende mate waarop auto’s worden ondersteund door technologie is ook van toepassing voor organisaties. Organisaties kunnen de ‘zelfrijdende’ functionaliteiten van Pega inzetten om hun activiteiten aan te drijven, ondersteund door transparante AI (oftewel: ProcessAI).

Het is belangrijk dat organisaties meer AI-ondersteuning omarmen, zodat zij concurrerend kunnen blijven in een snel veranderende markt. Toch betekent dit niet dat organisaties de controle uit handen moeten geven. Het omarmen van AI-ondersteuning geeft organisaties juist de mogelijkheid om meer controle over de gewenste koers. De autonome onderneming, uitgerust met een reeks Pega-functies, vergemakkelijkt deze reis en stelt organisaties en Pega-ontwikkelaars in staat om zich te richten op hun belangrijkste doelen.

Trend 3: proces optimalisatie met process mining

Een spannende nieuwe applicatie voor Pega is de proces mining-applicatie. Pega verzamelt een schat aan gegevens over hoe processen verlopen. Met behulp van de proces mining-applicatie kunnen deze gegevens makkelijk worden geanalyseerd. De analyse kan vervolgens helpen met het identificeren van knelpunten, waarna acties voor verbetering kunnen worden opgesteld. Daarnaast geven de visualisatiemogelijkheden van de applicatie Pega-ontwikkelaars waardevolle inzichten in hoe eindgebruikers door de processen navigeren. Met als resultaat dat ontwikkelaars meer inzicht krijgen in hoe de applicatie daadwerkelijk wordt gebruikt.

PegaWorld 2024 here we come!

Al met al kijken we terug op een inspirerende PegaWorld iNspire 2023. Het Pega-platform is continu in ontwikkeling en we zijn razend benieuwd wat Pega ons zal bieden 2024. Daarom zullen onze collega’s ook in 2024 op PegaWorld te vinden zijn om de nieuwste Pega trends te ontdekken. Voor nu kunnen we in ieder geval niet wachten om aan de slag te gaan met de nieuwste Pega functionaliteiten.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste Pega trends en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief via onderstaand formulier.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: