In de blogreeks “De onverwachte reis van een Lead System Architect” vertelt onze collega Alona over haar reis om Pega Lead System Architect te worden. In de vorige blog vertelde Alona over wat Pega zo speciaal maakt volgens haar en waarom ze heeft gekozen voor BPM Company. Deze keer geeft Alona advies over hoe jij je eerste Pega uitdagingen kunt overwinnen.

“Je kunt geen oude map gebruiken om een nieuwe wereld te ontdekken”

Albert Einstein

Heb je je wel eens afgevraagd welke impact kaarten op ons leven hebben? Dankzij een app op je mobiel navigeer je probleemloos door een nieuwe stad tijdens je vakantie of onbekende delen van de stad waar je woont. Kortom, kaarten geven informatie over de wereld op een simpele en visuele manier weer. Tegenwoordig beschouwen we deze waardevolle informatie als vanzelfsprekend, maar kaarten maken ons leven zo veel makkelijker. Net zoals mappen ons leven makkelijker maken, zijn er enkele dingen die je kunt doen om je Pega reis efficiënter en leuker te maken.

Een mentor vinden

Het vinden van een mentor is het eerste wat je moet doen wanneer je jouw Pega reis begint. Ik kan me mijn eerste dag nog heel goed herinneren. Ik had mijn persoonlijke Pega account klaarstaan en had toegang tot de Pega Academy. Een goede start van mijn Pega carrière dacht ik zo. Nog geen twee maanden later kwam ik er achter dat ik ongelijk had.

Ik sloot mij aan bij een project en kreeg mijn eerste taak: het oplossen van een bug gerelateerd aan de label fix. Op het moment dat ik hier aan begon, had ik al acht jaar ervaring in software development als Microsoft .NET en SharePoint Developer. Daarnaast had ik de Pega System Architect opleiding afgerond. Toch had ik moeite met het oplossen van de bug, ondanks al mijn ervaring en kennis. Gelukkig was ik onderdeel van een team met fantastische teamleden, waar we vaak duo programmeersessies hadden. De ondersteuning die ik van mijn teamleden kreeg tijdens deze sessies heeft mij veel geleerd over hoe je om moet gaan met Pega-gerelateerde ontwikkelingstaken.

Kortom, de vele interacties met andere Pega-specialisten hebben mij één ding duidelijk gemaakt. De effectiefste manier om bekend te raken met Pega is onder begeleiding van een ervaren Pega-specialist. Zoek dus een meer ervaren collega om je mentor te zijn wanneer je de wereld van Pega gaat ontdekken. In een van mijn volgende artikelen zal ik je meer vertellen over de voordelen hiervan en hoe wij dit aanpakken binnen BPM Company.

Leren navigeren door Pega Dev Studio

Hoewel een mentor jouw ontdekkingstocht een stuk makkelijker en efficiënter kan maken, is het ook belangrijk om je huiswerk te doen als je het effect hiervan wil maximaliseren. Iedere beginnend Pega-specialist leert namelijk dat een Pega applicatie bestaat uit “rules”. Deze rules kunnen dan verschillende dingen zijn, bijvoorbeeld een class, property of section. Iets anders wat je leert, is dat ieder rule type zijn eigen plek heeft in de applicatie.

Dit brengt mij dus bij mijn tweede advies: maak een mind map van de verschillende rule types en waar je ze kunt vinden. Zo’n mind map maakt je dagelijkse werkzaamheden een stuk makkelijker, omdat het je helpt om door Pega Dev Studio te navigeren. Bovendien ga je hierdoor Pega beter begrijpen, waardoor je je weer sneller ontwikkelt als Pega-specialist.

Een Pega woordenlijst creëren

Net zoals veel andere programmeertalen bevat Pega verschillende termen. Sommige van deze termen zijn specifiek voor Pega, zoals “rule” of “situational layer cake”. Andere termen hebben dezelfde betekenis als in andere programmeertalen, bijvoorbeeld “class”. Ondanks de overlap tussen deze termen, is het belangrijk om te weten waar je het over hebt. Het begrip “class” mag dan wel hetzelfde betekenen in Pega als in andere programmeertalen, maar de implementatie is bijvoorbeeld anders. Dus afhankelijk van waar je bent in je carrière, is het essentieel om deze termen te (her-)definiëren, zodat ze van toepassing zijn op Pega.

Een manier waarop je dit zou kunnen doen is door een woordenlijst te creëren voor Pega. Deze kleine oefening zal je kennis van Pega en Pega-termen aanzienlijk vergroten, wat weer helpt om beter te communiceren met je collega’s. Je zult namelijk moeiteloos iedere boodschap kunnen overbrengen aan je collega’s, ongeacht hun rol binnen het team. Een Pega woordenlijst is daarom een krachtig middel om je start in Pega efficiënter en leuker te maken.

Je eerste Pega uitdaging oplossen

Er zijn dus drie dingen waar jij op moet letten tijdens je eerste stappen in de wereld van Pega:

  • Vind een ervaren Pega-specialist om je mentor te worden
  • Leer je weg te vinden in Pega Dev Studio
  • Creëer een woordenlijst met Pega termen

Door deze drie dingen te doen zal jij de eerste Pega uitdagingen die je tegenkomt kunnen oplossen. Als laatste wil ik nog benadrukken dat het niet alleen om technische vaardigheden gaat. Volgende maand vertel ik je over de vijf dingen die jij direct moet doen om jouw toekomst als Pega-specialist veilig te stellen. Wil je geen blogs missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Zo mis je er nooit een. Tot de volgende keer!

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: