Vreselijk woord eigenlijk, ontzorgen. Toch geeft het iedere IT’er de grootste kick als je bij je interne of externe klant alle zorgen kunt wegnemen, écht kunt helpen, problemen kunt oplossen. En dat ook nog eens op een verbazingwekkende manier. Impact maken dus. Dat kan natuurlijk door eenmalig iets voor ze te bouwen. Maar een groot project van A tot Z tot een goed einde brengen, geeft uiteindelijk de meeste energie. Dan blijft de vraag, hoe zorg je dat je écht van toegevoegde waarde bent?

Een goed voorbeeld van een compleet ontzorgproject is het vervangen van een tientallen jaren oud IT-systeem bij de overheidsorganisatie Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). In zijn zoektocht naar een nieuw, modern systeem kwam SodM uit bij de cloudoplossing RijksZaak. Dit bood een oplossing voor SodM om veel processen te administreren, van het inspecteren van mijnbouwinstallaties tot alle adviesaanvragen voor vergunningen en alle overtredingen. Kortom: de kritieke bedrijfsinformatie én dus bij uitstek een project om impact te maken.

Consultant & bouwer

BPM Company is als Pega-partner nauw betrokken bij RijksZaak, het was dan ook consultant Mark Overduin die namens BPM de projectkar mocht trekken. Van begin (2018) tot een jaar na livegang (2020) was hij nauw betrokken bij het project om de klant echt verder te helpen. In theorie als consultant, maar in de praktijk als een van de spinnen in het web, manusje-van-alles en schaap met vijf poten. User stories beschrijven, bouwen en testen: een afwisselende, megaveelzijdige rol dus. “Ik was eigenlijk deels consultant, deels bouwer. Juist die afwisseling gaf mij én de klant veel energie. Net als het feit dat ik heel dicht bij de business bleef. Continu stond ik in contact met de feitelijke klant, zo kun je snel schakelen.” Dat is dan ook gelijk tip één om impact te kunnen maken.

Ook na livegang impact maken

Begin 2019 kon SodM al live, waardoor dit project binnen een jaar van A (proof-of-concept) tot Z (livegang) was gerealiseerd. Overigens hield Marks bemoeienis na de livegang niet op. Ook na livegang – tip 2 om waarde toe te voegen – bleef hij nauw betrokken “Het eerste jaar na livegang is cruciaal. In mijn ogen moet je er dan als consultant zijn om voorkomende problemen snel op te lossen. Bijvoorbeeld als onverhoopt iets vastloopt.”

De impact die Mark als consultant kon maken bij SodM bestond dus uit alle mogelijke onderdelen van ontzorgen: de voorzorg (het luisteren naar het probleem van de klant), de zorg (het daadwerkelijk oplossen ervan), én, als kers op de taart, de nazorg.

De laatste praktische tip – impact maken doe je zo:

Alles begint met luisteren naar de klant: wat zijn de precieze wensen? En wat zijn de wensen ‘áchter de wensen’? Combineer de antwoorden met jouw expertise om zo, samen met de klant, realistische oplossingen te bedenken die hem echt verder helpen.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: