Bij innovatie ben je al snel geneigd te denken aan spraakmakende ontdekkingen, maar daar denkt Sergei Kart, Lead System Architect bij BPM Company, anders over. Voor hem is innovatie een proces van voortdurend kleine experimenten ondernemen, niet bang zijn om fouten te maken en daaruit te leren. In deze blog deelt Sergei zijn unieke perspectief op innovatie en hoe dit hem dagelijks drijft in zijn werk.
Innovatie: aangeboren of aangeleerd?
Sommige mensen geloven dat je als innovator wordt geboren. Bij mijn grootvader was dat zeker het geval. Hij was een briljante wetenschapper in de organische chemie, begiftigd met een uitzonderlijk geheugen. Hoewel ik zijn wetenschappelijke gen niet heb geërfd, heb ik geleerd dat innovatie niet alleen in het bloed zit. Helaas overleed mijn grootvader vroegtijdig, dus ik heb ook nooit de kans gehad om de kunst bij hem af te kijken. Ik moest leren door zelf te experimenteren.
Kleine experimenten, grote ontdekkingen
Voor mij draait innovatie niet per se om het doen van revolutionaire ontdekkingen. Het gaat meer om het voortdurend uitvoeren van kleine, maar doordachte experimenten. Op die manier vind ik de beste oplossingen voor de uitdagingen waarmee ik te maken krijg in mijn werk bij BPM Company. Vaak komt de complexiteit van een taak overeen met de relevantie van een ontdekking, maar soms ontstaan ontdekkingen bij toeval.
Passie voor innovatie in het DNA van BPM Company
Innovatie gaat om het vinden van oplossingen. Sommige ideeën zijn waardeloos, sommige zijn oké en slechts enkele zijn fantastisch. Voor je bij die briljante oplossing bent, passeren een heleboel fouten de revue. Fouten maken is dus een natuurlijk onderdeel van innovatie, daar leer je van. Uitdagende doelen stellen, fouten omarmen en een enorm sterke wens hebben om tot die uitzonderlijke oplossing te komen, zonder te settelen voor iets dat slechts ‘oké’ is, dat is mijn manier van innoveren. Die passie voor innovatie past helemaal bij de bedrijfscultuur van BPM Company.
Uitdagende doelen stellen, fouten omarmen en een enorm sterke wens hebben om tot die uitzonderlijke oplossing te komen, zonder te settelen voor iets dat slechts ‘oké’ is, dat is mijn manier van innoveren. Die passie voor innovatie past helemaal bij de bedrijfscultuur van BPM Company.
De waarde van een Proof-of-Concept
Bij BPM Company hebben we natuurlijk te maken met projecten met een strakke deadline. Die deadline willen we halen, omdat het leveren van het eindproduct aan de klant essentieel is. Dit betekent dat alles wat we doen is gericht op het bieden van de beste oplossing. Maar soms verkennen we opties zonder vooraf absoluut zeker te zijn van een positieve uitkomst. Zo balanceren we het halen van strakke deadlines met het verkennen van creatieve oplossingen. Door een Proof-of-Concept (POC) te creëren, kunnen we risico’s identificeren en innovatieve oplossingsrichtingen onderzoeken. Niet elk POC leidt tot een succes, maar het biedt ons wel de ruimte om te experimenteren en vroegtijdig aanpassingen te maken.
Onderzoek in een vroeg stadium
Leidt een POC altijd tot een positieve uitkomst? Nee, niet altijd, en dat is prima. Een POC garandeert geen perfecte oplossing; het biedt een gecontroleerde ruimte voor innovatie binnen vaststaande kaders van scope en middelen. In sommige van mijn projecten hebben we na het uitvoeren van een POC besloten de oorspronkelijke voorgestelde oplossing te laten varen. Soms kunnen we, op basis van de POC, de opdrachtgever overtuigen om de eisen aan te passen. Een POC geeft je de kans vroeg te onderzoeken hoe succesvol een oplossing is. Als dan blijkt dat je op weg bent een ineffectieve of slechte oplossing te creëren, kun je het beter in dat vroege stadium loslaten.
Meer zekerheid, minder angst, meer innovatie
Deze benadering draagt bij aan een gevoel van zekerheid en vermindert de angst voor mislukking. Dat maakt dat je teamleden hun verantwoordelijkheid durven nemen en vrijelijk kunnen bijdragen aan het zoeken naar innovatieve oplossingen. Natuurlijk worden er ook fouten gemaakt. Maar door die te omarmen verbetert de samenwerking en communicatie binnen ons team. Wanneer iedereen begrijpt dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het innovatieproces, creëert dit een omgeving waarin teamleden zich comfortabeler voelen om risico’s te nemen en hun ideeën openlijk te delen. Dankzij deze cultuur van transparantie en vertrouwen zijn we bij BPM Company eerder geneigd onze gedachten en ideeën op tafel te leggen. Er is geen angst voor oordeel of kritiek. Fouten worden gezien als kansen en niet als redenen voor verwijt.
Onderzoek en probeer
Ik moedig iedereen aan om kansen te zoeken om te innoveren, of het nu in een werkomgeving is of in je dagelijks leven, gewoon omdat het zo boeiend en inspirerend is. Je hoeft echt geen Thomas Edison of Marie Curie te zijn. Durf te onderzoeken, heb het lef om dingen te proberen en laat je angst om fouten te maken varen. Zo kom je tot de mooiste oplossingen.
Sluit je aan bij BPM Company
Wil jij net als Sergei je grenzen verleggen, je IT-talent ontdekken en impact maken bij toonaangevende organisaties? Als je proactief, kritisch en gedreven bent, nodigen we je uit om je bij ons team aan te sluiten. Bij BPM Company wachten er spannende kansen op je. Bekijk onze vacatures en solliciteer snel.
Benieuwd naar werken bij BPM Company?
Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk:
Meer informatie: