Ben je zojuist afgestudeerd in de richting van ICT of ga je binnenkort afstuderen? Dan liggen er genoeg mogelijkheden voor jou op de arbeidsmarkt. Zodra je jouw LinkedIn bijwerkt en je netwerk op de hoogte brengt dat jij jouw diploma hebt gehaald of bijna hebt gehaald, zal je van verschillende kanten worden benaderd. Dit ervoer Bo van Ommen een jaar geleden.

“Door de enorme hoeveelheid mogelijkheden zag ik soms door de bomen het bos niet meer”

Nadat Bo zijn studie Business IT & Management aan de Hogeschool Utrecht had afgerond, was hij op zoek naar een baan waarin hij zijn opgedane kennis en vaardigheden kon toepassen. Deze baan moest voor hem zowel raakvlakken hebben met ICT als met de business. Niet urenlang code kloppen maar ook niet hele dagen vergaderen. Al snel kwamen low code platforms op zijn pad, of, zoals Bo dit ook wel omschrijft: software ontwikkeling 2.0.

Low-code development

Bij traditionele software ontwikkeling denk je al snel aan de stereotype “zolderkamernerds”. Mensen die hele dagen code zitten te kloppen met traditionele programmeertalen als Java, Python, C#, etc. Na zijn studie wist Bo al snel dat dit niet was wat hij zocht. Zelf geeft hij aan: “Ik was op zoek naar een eenvoudigere manier van ontwikkelen, waarbij er ook meer interactie met de business is”.

Hij kwam in de zoektocht naar zijn allereerste baan uit op een low-code platform. Eigenlijk zegt de naam low code platform al veel. Het ontwikkelen van software waarbij je via visuele middelen een applicatie kan bouwen. “Geen code kloppen, maar wel een mooie applicatie bouwen.” De eerste knoop in zijn zoektocht naar een passende baan was doorgehakt: Bo wilde zich gaan verbinden aan een low-code platform. De vervolgvraag was: welke? “Door de enorme hoeveelheid mogelijkheden zag ik soms door de bomen het bos niet meer.”

Sollicitatiegesprekken

Bo verdiepte zich vervolgens in de verschillende platformen die er bestaan. Door die orientatie en het voeren van verschillende sollicitatiegesprekken bij diverse organisaties bleven er voor Bo nog twee keuzes over: Blue Prism en Pega.

Deze ontwikkelplatforms waren deels overgebleven omdat de sollicitatieprocedures bij de bedrijven die deze platforms hebben omarmd prettig verliepen en omdat deze platforms aansloten bij de eisen en wensen van Bo. “Het ontwikkelen in deze platforms is erg visueel en wordt breed ingezet binnen grote organisaties in Nederland. Dat was voor mij erg belangrijk. Ik wilde met een serieus low-code platform aan de slag.”

Keuze: Blue Prism vs. Pega

Blue Prism is één van de grotere spelers binnen Robotic Process Automation (RPA). RPA, ook wel robotgestuurde procesautomatisering, zorgt ervoor dat handmatige taken binnen een proces worden geautomatiseerd.

Daartegenover stond Pega. Pega optimaliseert processen in de breedste zin van het woord. Voorbeelden hiervan zijn Customer service, procesautomatisering en Artificial Intelligence (AI). Hierdoor kan Pega eigenlijk binnen elke markt en elk proces worden ingezet.

Er waren voor Bo twee belangrijke redenen om voor Pega te kiezen in plaats van Blue Prism: de markt waarop de verschillende platformen zich begeven en de laagdrempeligheid van het platform. “Door het brede palet aan mogelijkheden van Pega kan het in verschillende markten worden toegepast en voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het leek er voor mij op dat Blue Prism zich specifiek op bepaalde markten en functionaliteiten toespitste en daardoor wat beperkter zou zijn. Bovendien zag ik dat Pega laagdrempeliger is dan Blue Prism voor een ontwikkelaar. Hierdoor is het gebruiksvriendelijker om met Pega snel een applicatie te bouwen ten opzichte van Blue Prism. Daarom koos ik voor Pega.”

BPM Company past bij mij

Binnen Nederland zijn er vervolgens diverse partijen die diensten rondom Pega aanbieden. Bo stond na de keuze voor low-code en voor Pega nu voor de keuze bij welke organisatie hij dit wilde gaan doen. “Ik koos er bewust voor om geen vervolgopleiding te gaan doen, maar mij ‘on the job’ door te ontwikkelen. Ik was al in gesprek met verschillende partijen, totdat ik benaderd werd door BPM Company.”

BPM Company benaderde Bo om als Junior Pega consultant te starten. “Na gesprekken met BPM Company werd mij duidelijk dat bij BPM Company persoonlijke ontwikkeling voorop stelde. Deze functie paste precies bij mijn eisen en wensen. In de eerste periode ben ik klaargestoomd om met Pega te werken. Ik doorliep een in-house training op het gebied van Pega en haalde vervolgens ook mijn Pega certificaten! Hierna kon ik aan de slag bij een klant van BPM Company.”

Het eerste jaar

Toen Bo bij BPM Company binnenkwam heeft hij zich de eerste paar maanden gefocust op het behalen van zijn Pega-examens (CSA en CSSA). “Je wordt eigenlijk direct in het diepe gegooid, waarbij er ineens een hoop theorie op je af komt. Dit was aan het begin wel lastig. Maar achteraf gezien heb ik in deze periode veel geleerd en heeft dat er ook voor gezorgd dat ik daarna direct bij de klant aan de slag kon.”

Bo startte als Pega consultant bij DMG, waar BPM Company met een aantal teams actief is. Dit is één van de klanten van BPM Company. Eén van de eerste dingen die Bo hierbij opviel was hoeveel kennis en ervaring er in het team zit. Nog altijd merkt Bo hoe prettig het is om bij vragen en dilemma’s even te overleggen met collega’s. “Ik leer – ook na een jaar – nog iedere dag. Er is altijd wel iemand die tijd kan maken om je te helpen of te ondersteunen.”

“Er is altijd wel iemand die tijd kan maken om je te helpen of te ondersteunen”

Persoonlijke ontwikkeling

Die ondersteuning is er ook vanuit BPM Company. “Maandelijks heb ik een gesprek met mijn manager. Zo stem ik mijn verdere ontwikkeling af en bepaal vervolgstappen.” Zo heeft Bo al diverse cursussen gevolgd voor de ontwikkeling van zijn soft skills. Daarnaast biedt Pega nog tal van examens en badges om je hard skills op pijl te houden en je hierin verder te ontwikkelen.

In combinatie met de dagelijkse praktijkervaring heeft Bo het idee dat hij het afgelopen jaar veel stappen heeft gezet. “Na een jaar als Pega consultant actief te zijn heb ik enorme stappen gezet. Toch kan Pega door de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden nog best complex worden. Ik had dat vooraf niet zo verwacht. Door de verschillende examens en hulp van ervaren collega’s lukt het me echter toch vaak om tot een oplossing te komen.”

Goede keuze

Al met al is Bo erg blij met zijn keuze voor low-code, voor Pega en voor BPM Company. “Ik ben in een organisatie terecht gekomen met veel expertise en waarin ruimte is om mijzelf op diverse vlakken te ontwikkelen. Ik zet stappen om een professioneel en ervaren Pega consultant te worden en hierbij word ik ondersteund door mijn manager en mijn collega’s. Ja, software ontwikkeling 2.0 heb ik echt omarmd en ik ben echt op mijn plek hier.”

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: