In deze maandelijkse rubriek ‘interview met een collega’ vertelt een van onze consultants wat meer over zichzelf en over haar werkzaamheden bij ons bedrijf.
Deze week maak je kennis met Andreea Veringa, Pega System Architect bij BPM Company.

Welk land kom je vandaan en wat is je opleidingsachtergrond? Wat heb je gestudeerd?

Ik kom uit Roemenië, uit Iasi, waar ik gestudeerd heb op de Faculteit Computerwetenschappen

Wanneer ben je bij BPM begonnen en wat heeft je gemotiveerd hier te gaan werken?

Ik ben rond mei 2016 begonnen bij de Roemeense vestiging van BPM Company. Ik wilde toen een verandering in mijn carrière na een jaar gewerkt te hebben als Java Developer. BPM Company was toen net begonnen met haar activiteiten in Iasi.

Ik wilde bij BPM Company komen werken omdat het een bedrijf is met een enorm potentieel. Ik was de derde Roemeense werknemer. De houding van het vriendelijke management, de trainingen die we gelijk vanaf het begin kregen en het feit dat ik in een niche ging werken (Pega was niet erg bekend in mijn omgeving) spraken me het meest aan. Daarnaast gaf het feit dat je in Pega heel snel applicaties kunt bouwen mij veel energie. Ik kan daardoor aan veel en verschillende projecten werken en het ‘consultancyleven’ leiden: korte projecten, zakenreizen, evenementen etc.

Voor welke klanten heb je gewerkt?

De eerste zes maanden werkte ik vanuit Roemenië aan mijn trainingen en aan de onboarding-applicatie van BPM Company. Daarna ben ik naar Nederland verhuisd en heb ik vier jaar voor de Rabobank gewerkt. Inmiddels werk ik vanaf begin dit jaar voor Transavia.

Als je naar je verleden kijkt, hoe heeft BPM Company dan je carrière gevormd of beïnvloed? Hoe ondersteunt onze organisatie jou op dit moment bij je professionele ontwikkeling?

Kijkend naar mijn verleden heeft BPM Company zeker een positieve impact op mij gehad. Ten eerste kreeg ik de kans om voor een Nederlandse klant in Nederland te werken, ook al was ik pas net begonnen met Pega. Dit zorgde ervoor dat ik op mijn 23e naar een ander land ging verhuizen. Dit was iets wat ik in eerste instantie nooit van plan was geweest omdat ik echt van Roemenië houd. Toch heb ik deze kans met beiden handen aangegrepen. Inmiddels voel ik me erg thuis in Nederland. BPM Company heeft hier destijds alles voor me geregeld. Belastingen, documenten, huisvesting en maandelijkse vluchten naar huis. Dit maakte mijn leven een stuk gemakkelijker omdat ik mezelf rustig in de nieuwe cultuur en het projectteam kon integreren en daarnaast tijd had om te genieten.

Ik denk dat deze organisatie me in de loop van de tijd behoorlijk goed heeft gesteund. Ik heb vanaf het begin trainingen kunnen volgen en certificeringen kunnen halen (in mijn geval Pega én Scrum-gerelateerd). Ook mocht ik deelnemen aan Pega World 2019 in Las Vegas en ik heb ik deelgenomen aan interne presentaties, waarbij soms externe sprekers te gast waren.
Alles hangt natuurlijk af van je persoonlijke interesse en van de tijd die je aan je professionele groei besteedt.

Hoe beoordeel je de balans tussen werk en privé? En wat zijn volgens jou de drie belangrijkste bijdragende factoren?

Ik vind dat de Nederlandse cultuur sowieso erg goed rekening houdt met de balans tussen werk en privé. Er is hier veel flexibiliteit en respect voor het persoonlijke leven van mensen. De eerste drie jaar dat ik hier was heb ik 40 uur per week gewerkt. Eerlijk gezegd kwam dat ook door veel reistijd en verspilde tijd op luchthavens, maar van een evenwichtig leven was op dat moment zeker geen sprake. Het was een leuke en interessante tijd, maar soms ook vermoeiend. Nu heb ik een werkweek van 36 uur en dat bevalt me erg goed. Het geeft me de tijd om ook in andere dingen buiten mijn werk te doen.

De balans tussen werk en privé in mijn leven is momenteel erg goed. De belangrijkste bijdragende factoren daarbij zijn: mijn eigen mindset, de flexibiliteit binnen mijn project en de organisatiecultuur van zowel BPM Company als mijn huidige opdrachtgever.

Wat zijn de sterkste punten van BPM Company?

 BPM Company bevindt zich met Pega in een groeiende markt;
 Het is een kleine organisatie, dus veranderingen kunnen sneller en gemakkelijker plaatsvinden;
Het bedrijf zit nog in de groeifase;
De leuke events die georganiseerd worden;
Er is een sterk gevoel van saamhorigheid

Voor welke periode van je leven vind je BPM Company een goed bedrijf om bij te solliciteren?

Er is geen goede of slechte periode om te solliciteren. Je moet gewoon een passie hebben voor technologie en de wil om te groeien. Ik zie bij BPM Company verschillende leeftijden, verschillende opleidingsachtergronden, verschillende culturen en verschillende perspectieven.

Wat zijn de uitdagingen voor jou als adviseur van de Pega projecten?

Voor mij persoonlijk is een goede instelling belangrijker dan de vaardigheden.

De eerste uitdaging is om je echt te verdiepen in het doel van je werk. Hierdoor wordt het makkelijker om doelgericht te werken en ook wordt het gevoel versterkt dat je nuttig en betekenisvol bezig kunt zijn. Je moet namelijk hetzelfde duidelijke doel en dezelfde visie hebben als het team / de organisatie waar je voor werkt. Dit is iets wat ik belangrijk vind. Als je echt weet waarom je iets doet en er een gevoel bij hebt, dan heeft dit ook zijn uitwerking op de resultaten.

De tweede uitdaging die ik vaak tegenkom, is om jezelf te integreren in het team waar je in werkt. Soms werk je met verschillende culturen, persoonlijkheden, werkstijlen, ego’s enz. Goed weten met wie je werkt, wat je zwakke en sterke punten zijn en wat de ervaringsniveaus van je collega’s zijn is erg belangrijk. Als je de verschillen kunt accepteren en ermee om leert gaan, krijg je een fantastische samenwerking waarbij de resultaten verbluffend kunnen zijn.

De laatste uitdaging heeft betrekking op het gebrek aan ervaring of kennis waar je soms mee te maken krijgt. Mensen hebben soms bepaalde verwachtingen over je vaardigheden en verwachten dat je makkelijk tot een bepaalde oplossing gaat komen. Het is hierbij belangrijk om meteen proactief te handelen en hulp te vragen wanneer dat nodig is.

Wat was het beste team voor de projecten waarin je hebt gewerkt en waarom? Wat was er speciaal?

Ik heb eigenlijk twee beste teams gehad. Als je kijkt naar onderzoeken over goed presterende teams, zie je altijd als belangrijkste factoren: psychologische veiligheid, solide relaties, goede communicatie, vertrouwen en respect, flexibiliteit en aanpassingsvermogen, duidelijke doelen, effectief leiderschap, duidelijke rollen.

Bij een van de teams waar ik werkte hadden we dit allemaal, met name de psychologische veiligheid en goede communicatie. We kenden elkaar erg goed. Daardoor hadden we een goede onderlinge afstemming. We hadden veel leuke gekke gesprekken en plezier met elkaar. Ik denk dat we het meest luidruchtige team op de vloer waren. Iedereen kwam ook uit verschillende landen: Nederland, Roemenië, Iran, Albanië, India, Polen, Marokko. Verschillende leeftijden, verschillende mindsets. Het was in één woord geweldig!

Het andere team dat eruit springt was een nieuw gevormd team en project. Er heerste een geweldige energie in het team. Er was sprake van verschillende persoonlijkheden en culturen (Nederlands, Russisch, Chinees, Indiaas, Roemeens), een flexibele houding van iedereen binnen het team, veel plezier en een goede mindset gericht op samenwerking. En dit alles in slechts enkele maanden. Dit was ook echt een speciaal team voor mij.

Wat zijn de gebeurtenissen in een reguliere maand als BPM-medewerker?

Mijn maandelijkse activiteiten zijn heel erg verschillend. Soms is het erg druk en soms wat rustiger. Ik praat minimaal mandelijks met mijn manager, wat een zeer goede manier is om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en dicht bij de doelen van mijn persoonlijk ontwikkelplan te blijven. We hebben onze maandelijkse bijeenkomst via het Competence Center, wat meestal een soort workshop is waar we onze input geven. We werken daarnaast in teams of we assisteren bij presentaties over verschillende onderwerpen. Dit is een goede manier om de andere consultants te ontmoeten die aan een ander project werken.

Hoe ziet een normale werkdag eruit?

Ik hou van de mentaliteit “win de ochtend, win de dag.” Dus een goede dag voor mij is wanneer ik vroeg opsta, een gezond ontbijt neem, wat rekoefeningen doe, iets interessants lees en duidelijke doelen heb voor de komende dag. De beste dagen zijn wanneer ik de ochtend begin met een kopje koffie én een grappig en interessant gesprek met mijn collega’s.

Een normale dag op het werk begint met een flexibel startmoment, want soms start ik vroeger, soms wat later. Ik neem deel aan de scrummeetings en werk aan het sprintwerk. Soms speel ik zelfs tafelvoetbal in mijn pauzes.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: