Pega Constellation is de nieuwste UI-architectuur van Pegasystems, waarbij de gebruikersinterface (UI) volledig gescheiden is van het model in Pega (de back-end). Dit biedt de mogelijkheid om een consistente gebruikerservaring aan te bieden over alle kanalen zonder de flexibiliteit te verliezen hoe deze gebruikerservaring eruit komt te zien. Zo kan bijvoorbeeld een dropdown in mobiele app er anders gaan uitzien dan in een webportaal, terwijl de beschikbare keuzemogelijkheden voor deze dropdown gevoed worden door hetzelfde model in Pega.

De kern?

Pega bepaalt wat wordt getoond, terwijl het kanaal bepaalt hoe het eruitziet. Dit maakt Constellation een krachtige methode om vanuit een centraal model nieuwe gebruikerservaringen aan te bieden over een tal van kanalen. Hierdoor is het een essentieel onderdeel van wat Pega ook wel de center-out business architecture noemt.

Waarom organisaties overstappen op Pega Constellation

Veel organisaties twijfelen nog om over te stappen naar Pega Constellation, maar de voordelen zijn aanzienlijk:

  • Snellere implementatie: Door standaardisatie wordt de ontwikkeling van applicaties versneld.
  • Eenvoudigere upgrades: Constellation maakt het gemakkelijker om Pega-applicaties up-to-date te houden.
  • Verbeterde UI-consistentie: Een gestandaardiseerde UI leidt tot een betere gebruikerservaring en samenhang in applicaties.
  • Goedkoper onderhoud: Doordat het “wat” op een centrale plek bepaald wordt hoeft niet elk kanaal los van elkaar aangepast te worden als er bijvoorbeeld een extra keuze in de dropdown bij moet komen.

De rol van de Pega professional

Een succesvolle implementatie van Pega Constellation vereist een doordachte aanpak van Pega professionals. Het is van belang om eerst de voordelen van Constellation goed te begrijpen en de beschikbare missies van Pega te volgen. Vervolgens is het verstandig om hands-on ervaring op te doen in een veilige testomgeving voordat je het daadwerkelijk implementeert bij de klant. Begin daarna bij de klant altijd klein, zodat de impact op bestaande workflows beheersbaar blijft en de overgang wat soepeler verloopt.

De uitdagingen

1. Het begin van Constellation

Bij de eerste implementaties van Constellation liepen organisaties nog tegen een aantal beperkingen aan, omdat bepaalde functionaliteiten nog ontbraken. Dit maakte het soms lastiger om de business te overtuigen van de voordelen. Inmiddels is het platform flink gegroeid in volwassenheid en blijft Constellation door ontwikkelen.

2. Nieuwe applicaties versus bestaande applicaties

Wanneer een klant nog geen bestaande applicaties heeft gebouwd en dus geen processen in Pega heeft, is het voordeel dat je vanaf nul kan beginnen en direct met Constellation aan de slag kan gaan. Daarentegen kan de migratie complex zijn bij bestaande Pega-applicaties, omdat de bestaande user interfaces gebouwd met de traditionele UI niet altijd compatible zijn met de Constellation UI. Om bestaande applicaties toch naar Constellation te migreren, biedt Pega een hybride modus, waarbij je in bestaande applicaties nieuwe workflows kan toevoegen met Constellation. Op deze manier hoef je niet alles in één keer over te zetten, maar kan je de migratie gefaseerd uitvoeren.

Hoe wij onze kennis opbouwen

Om onze eigen expertise te vergroten, organiseren we maandelijks practice sessies waarin onze collega’s hands-on ervaring op doen met de nieuwste ontwikkelingen. In het eerste kwartaal stonden de practice sessies in het teken van Constellation. Tijdens de sessies is er onder andere geoefend met de migratietool van Constellation en hebben ze geleerd hoe ze klanten mee kunnen nemen in de overstap door middel van rollenspellen. Dit helpt onze Pega professionals niet alleen technisch bij te blijven, maar worden ook de consultancy vaardigheden versterkt, wat essentieel is bij implementatietrajecten.

Onze visie op Pega Constellation

Pega blijft Constellation continu ontwikkelen en uitbreiden. Bij elke release worden er nieuwe functionaliteiten en UI-componenten toegevoegd. Vooral met de nieuwe versies van Pega, Pega Infinity ‘23/’24, zal het echt aanvoelen alsof je er grote applicaties mee kunt bouwen en dat het al production ready is. Dit betekent dat organisaties die investeren in Constellation, zich voorbereiden op de toekomst van Pega. Om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen, biedt de Pega-Academy regelmatig missies aan. Door deze kennis bij te houden en actueel te blijven, krijg je automatisch ook de nieuwste inzichten in Constellation.

Meer weten over Pega Constellation?

Bekijk onze podcast van “Checking the Pega Box”, waarin Pega System Architect, Maarten Veger, samen met drie andere collega’s in gaat op Pega Constellation. Ze delen inzichten uit best practices, toepassingen in de praktijk en hun visie op Constellation.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: