1 mei 2019 – De dag na de halve finale van de Champions league 2019. In de Britse media zijn diverse superlatieven te lezen over Ajax, na de wedstrijd Tottenham Hotspurs-Ajax (0-1). “There was talk of admiration throughout Europe about the way Ajax eliminated Real Madrid and Juventus and it was easy to see why. The visitors showed maturity, calmness and class when the pressure was on. Ajax grabbed the duel at the throat, made the goal it deserved based on its superiority and then pulled the angel out of the match.” aldus de BBC. Met name Ajax talent Frenkie de Jong krijgt een verbale ovatie van de BBC: “The game of football is easy for a player with so much talent”.
Het toont de bewondering die ontstaat binnen het voetbal, wanneer een team met eigen talenten, de strijd aangaat met de grootmachten in het Europese clubvoetbal. Iets waar Ajax natuurlijk sinds jaar en dag voor staat.

De filosofie

Ook BPM Company streeft ernaar om met zelf-opgeleide talenten de strijd aan te gaan met gevestigde bedrijven en organisaties binnen de Nederlandse IT markt. Door Pega specialisten op te leiden kan BPM Company resources aanbieden aan grote organisaties die met Pega werken of gaan werken. Denk hierbij aan uiteenlopende organisaties als Rabobank, Transavia, de Rijksoverheid of DMG. De focus op (kennis)ontwikkeling is een kern element. Door onder andere maandelijkse kennissessies en een uitgebreid softskill programma kan je als werknemer zelf het tempo van je persoonlijke ontwikkeling bepalen.

De ‘manier van spelen’

Net als Ajax heeft ook BPM Company een eigen manier van spelen die de identiteit van de ‘club’ representeert. Door te durven investeren in nieuw talent weet BPM Company nieuwe werknemers op te leiden en te begeleiden tot Pega consultants die in staat zijn om te excelleren in hun vakgebied. Deze opleiding verloopt in een aantal stappen. Aan de hand van eigen ervaringen zal ik deze stappen toelichten.

De trainingsfase

In de eerste periode van je dienstverband bij BPM Company krijg je een goed begeleid opleidingstraject in Pega aangeboden. In deze periode van twee maanden wordt je opgeleid tot Pega Certified System Architect (CSA) om vervolgens verder te gaan met de Pega Certified Senior System Architect (CSSA) theorie. Tijdens de CSSA cursus biedt BPM Company je meerdere trainingen aan onder begeleiding van ervaren consultants. Hier krijg je praktijkvoorbeelden, meer context en meer Pega inhoudelijke kennis. Door de combinatie van zelfstudie en trainingen heb ik beide examens vrij snel kunnen halen.

Je ‘eerste minuten’

Nadat je je CSA en CSSA examens gehaald hebt is het tijd om je ‘eerste minuten’ in het veld te gaan maken. In mijn geval begon dat onder begeleiding van een ervaren consultant bij een overheidsproject. Doordat BPM Company je als talent de ruimte biedt om je eerste ervaringen op te doen, onder begeleiding van een ervaren consultant, kun je jezelf de geleerde theorie snel eigen maken. Uiteraard zal niet alles gelijk vlekkeloos verlopen, maar dat gebeurt bij een nieuw talent bij Ajax ook niet. In de eerste periode is het stellen van vragen én accepteren dat je dingen nog niet volledig zelfstandig kan heel belangrijk.

Op weg naar je ‘vaste basisplaats’

Zodra je de eerste praktijk maanden door bent begint de periode waarin je waarde gaat toevoegen aan een project. De basisconcepten binnen Pega beginnen duidelijk te worden en het ‘gevoel’ voor de applicatie neemt in deze periode toe. Door user stories op te pakken die binnen je mogelijkheden liggen en hier ook verantwoordelijkheid voor te dragen, ga je waarde toevoegen aan het project. Volledig zelfstandig werken zal soms wel en soms niet lukken, dit is echter niet erg. Ook Frenkie speelt immers nog wel eens een bal naar de verkeerde kleur. Door de ervaren mensen om je heen geregeld raad te plegen zal je jezelf nog sneller ontwikkelen.

De vaste basisplaats

In deze periode komen je eigen kernkwaliteiten steeds meer tot uiting binnen je project. Je begint expertise te ontwikkelen op inhoudelijk vlak. Nog steeds zijn er meer dan genoeg dingen om te leren, maar je kan je weg zelfstandig vinden binnen de Pega omgeving en het vragen van hulp vloeit geleidelijk over in ‘sparren’ voor de beste oplossing.
Frenkie de Jong kreeg het voor elkaar om zich in 1,5 jaar tijd van talent tot basisspeler en daarna zelfs tot sterspeler te ontwikkelen bij Ajax. Zelf ben ik inmiddels 7 maanden met heel veel plezier werkzaam bij BPM Company. Inmiddels ben ik ‘op weg naar mijn vaste basisplaats’, dus mijn ontwikkeling is zeker nog niet klaar. Maar de vaste basisplaats en op termijn de Champions League zijn voor mij het doel.

Wanneer volg jij het voorbeeld van Frenkie en begin je aan jouw weg naar de Champions League bij BPM Company?

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: