Een balletje hoog, laag, langzaam, snel, links, rechts, voor en achter. Als squasher – maar eigenlijk kun je hier elke sporter invullen – moet je razendsnel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Anders ben je kansloos. Logge, langzame en ongetrainde sporters zijn dan ook altijd in het nadeel ten opzichte van snelle, wendbare en fitte concurrenten.
De parallel met agile werken is wel duidelijk. In een ultradynamisch tijdperk als het huidige ben je met agile werken – snel kunnen inspelen op veranderde inzichten – in het voordeel. Toch is er één Grote Maar. Een valkuil waar ook jij misschien wel intrapt. Veel organisaties beschouwen het agile werken zelf als heilige graal. Hét middel om alle projecten succesvol af te ronden. Ze doorlopen braaf de ceremonies en leunen vervolgens verlekkerd achterover. We zijn goed bezig! Om er na verloop van tijd achter te komen dat sommige projecten toch wel érg moeizaam verlopen. Herkenbaar? Hoe komt dat en hoe benut je de kracht van agile werken maximaal? Jan Willem van Asperen, Delivery Director bij BPM Company, heeft 2 gouden tips.
- Zorg voor een stevige rol van de Product Owner
Ienemienemutte. Het aanwijzen van de Product Owner gaat bij een agile project soms net iets te vrijblijvend. Terwijl deze rol juist niet moet worden onderschat. Een goede Product Owner is een ideaal scharnier tussen business en IT. Iemand die ervoor zorgt dat het einddoel van het project niet alleen helder wordt geformuleerd, maar vooral op tijd en binnen budget wordt gehaald. Die (dus) het hele proces nauwkeurig bewaakt en continu in het oog houdt of de organisatiedoelen en de Backlog-activiteiten nog wel met elkaar in overeenstemming zijn. Het gevaar van een Product Owner die dat proces niet goed borgt? Dat je weliswaar met elkaar iets prachtigs ontwikkelt en optimaliseert, maar dat je er aan het einde van het dure traject achter komt dat de functionaliteit eigenlijk nog maar voor de helft staat. Je bent verzand geraakt in het steeds mooier maken van details. Gevolg: einddoel niet gehaald, project mislukt.
- Bezint eer ge begint
Typisch agile: lekker snel van start gaan met je project. Meteen die spade in de grond steken. Wie zo te werk gaat, graaft echter meteen een valkuil. Want wie onvoldoende nadenkt in het begin, kan er na een paar maanden achter komen dat hij iets fundamenteels heeft gemist. Het is nogal een verschil of je een oplossing bouwt voor 100 gebruikers of 10.000. Neem liever wat langer de tijd voor de initiatiefase. Het agile-evangelie zegt weliswaar dat je zo min mogelijk documenten moet opleveren. Maar zo gek is het helemaal niet om in de beginfase van je project heldere documenten op te stellen met concrete afspraken over doelen en oplossingen. Zo zorg je voor grond onder je project die goed genoeg is om te gaan graven. Dus eerst een goede warming-up, dan sprinten.
Deze beide principes past BPM Company standaard toe in zijn agile projecten, vertelt Jan Willem. “Voor een van onze grootste klanten zijn wij implementatiepartner. Bij deze klant hebben we met elkaar een uitgebreide voorbereidingsfase van zes weken gehad, maar vooral zorgen we voor een continue afstemming tussen doelen en Backlog. Voortgang, tijdslijnen, governance, prioriteiten, realisatie: alles wordt strak in de gaten gehouden en waar nodig bijgesteld. Alleen op die manier halen we de doelen. Je ziet het, wij geloven zeker in agile werken, maar zijn daarbij wel kritisch, puur om de echte kracht ervan te benutten.”
Benieuwd naar werken bij BPM Company?
Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk:
Meer informatie: