In de blogreeks “De onverwachte reis van een Lead System Architect” vertelt onze collega Alona over haar reis om Pega Lead System Architect te worden. Vorige keer gaf Alona je advies om je eerste Pega uitdaging te kunnen oplossen. In deze blog zal ze je over de vier stappen vertellen die zij heeft genomen om haar Pega carrière na te jagen.

Never underestimate the power you have to take your life in a new direction.

Germany Kent

De standaard vraag: “Wat is Pega?”

Wat is Pega?” – was een veelgestelde vraag wanneer ik vertelde dat ik een Pega Developer was toen ik in 2018 nog in Oekraïne woonde. Het maakte niet uit met wie ik aan het praten was: of het nu een vriendelijk persoon in de kroeg was of een van mijn IT collega’s tijdens mijn koffiepauze. Misschien had het feit dat mijn collega’s niet wisten wat Pega was een waarschuwing moeten zijn. Blijkbaar moest ik dit op de harde manier leren.

Op een vroege lentemorgen kreeg ik te horen dat het enige Pega-project bij het bedrijf waar ik werkte ten einde liep. Als alternatief werd mij aangeboden om mijn Microsoft .NET vaardigheden op te frissen. Het leek een verstandige keuze om dit aanbod te accepteren, aangezien een groot deel van de IT projecten in Oekraïne niet Pega gerelateerd waren.

Een ding waar ik wel zeker van was, was dat ik carrière wilde maken als Pega Developer. En dit is precies wat ik deed. Hier zijn de vier stappen die ik heb genomen om mijn Pega carrière na te jagen.

Vier taken van een LSA: maak tijd vrij om nieuwe dingen over Pega te leren, draag bij aan de Pega community bij jouw werkgever, verdiep je ten minste in een technisch aspect van Pega, voeg waarde toe aan de internationale Pega gemeenschap

Wijs tijd toe aan Pega

Het eerste wat je moet doen, is tijd vrijmaken voor Pega in jouw dag. Het is deze toewijding van tijd die ervoor heeft gezorgd dat ik uiteindelijk ben gekomen waar ik wilde zijn. Voor mij was ‘Pega tijd’ van 19.00 tot 23.00 uur. Toen ik begon had ik nog geen idee wat ik in deze tijd wilde of moest doen. Daarom ben ik begonnen met het verkennen van mijn opties.

Omdat ik het erg naar mijn zin had bij mijn werkgever toentertijd, wilde ik graag binnen het bedrijf een Pega-tak opzetten. Het bedrijf kon noch wilden haar interesse hierin bevestigen. Ik wist dus dat het een zeer optimistisch doel zou zijn. Ik heb toen een aantal andere activiteiten gepland om dit op te vangen:

  • De interesse in Pega aanwakkeren binnen het bedrijf
  • Mijn technische Pega vaardigheden versterken
  • Het opbouwen van een sterk netwerk van connecties met Pega Developers

De Pega interesse aanwakkeren

De Pega community bij mijn vorige werkgever bestond uit vier mensen, die allemaal fulltime bezig waren met niet-Pega gerelateerde projecten. Ons verlangen om met Pega waarde toe te voegen aan een klant in nood was echter sterk. Dus begonnen we op verschillende gebieden tegelijk te werken om de interesse in Pega binnen het bedrijf te vergroten.

Onze eerste prioriteit was om sales collega’s te werven om voor Pega te pleiten en ons nieuwe Pega projecten aan te dragen. Om dit te doen, probeerden wij hun kennis over Pega te vergroten en ze in contact te brengen met Pega vertegenwoordigers op hun locaties. Niet één keer heb ik tot 3 uur ’s nachts nog op kantoor gezeten om weer een presentatie op te stellen. Helaas waren onze bescheiden Pega-gemeenschap en beperkte verkoopkennis niet genoeg om de vonk voor een Pega-tak binnen het bedrijf te doen ontbranden. Dus uiteindelijk moesten we allemaal verder.

Jaren later zou ik in dienst treden bij een ander bedrijf, dat de eerste stappen zou zetten met het bouwen van een Pega-tak. Hier heb ik een belangrijke rol gespeeld bij het omzetten van een prospect naar een factureerbaar project. Blijf op de hoogte voor toekomstige artikelen voor meer informatie!

Technische Pega vaardigheden verbeteren

Toen ik verschillende Pega-mogelijkheden aan het verkennen was, werd mij al snel duidelijk dat ik mijn technische Pega-vaardigheden moest bewijzen met certificaten. Iets wat als een verrassing voor mij kwam, gezien mijn Microsoft .NET-achtergrond. Hier maakte certificering namelijk niets uit. Gelukkig wist ik wat er moest gebeuren. Ik schreef me in voor een CSSA-cursus en al snel werd ik gecertificeerd Pega Senior System Architect.

Netwerken met andere Pega Developers

Ons netwerk en onze reputatie zijn twee dingen die ons nieuwe kansen bieden. Je kunt deze twee dingen als vanzelfsprekend beschouwen als je er ze hebt, maar ik kan je verzekeren dat je de afwezigheid ervan zeker zult opmerken. Ik merkte namelijk dat ik geen Pega kansen had toen ik bijna geen Pega-connecties had. Op dat moment wist ik niet wat ik hier aan moest doen. Toen bedacht ik mij dat ik ooit had gehoord dat een manier om je netwerk uit te breiden, is door naar relevante evenementen te gaan. Dus daar ben ik mee begonnen.

Ik woonde een bijeenkomst bij van Pega Developers in Amsterdam. Helaas pakte het niet uit zoals ik had gehoopt. Ik ben nooit een spraakzaam persoon geweest. Dus kwam ik er tijdens het evenement achter dat ik niet wist hoe ik moest netwerken. Gelukkig werd ik zelf benaderd door een aantal mensen. Sindsdien heb ik een netwerkcursus gevolgd en mijn netwerkvaardigheden iets verbeterd. Maar ik heb nog veel te leren.

Een kans doet zich voor

Een van de mensen die ik sprak op de Pega Developers meetup in Amsterdam benaderde mij een paar maanden na het evenement voor een baan. Deze kans veranderde mijn leven. De ervaring die ik bij deze baan heb opgedaan, heeft mijn Pega-vaardigheden en -kennis naar een hoger niveau gebracht. In mijn volgende artikel zal ik je meer vertellen over wat deze kans zo speciaal maakte.

Vier belangrijke dagelijkse taken voor een LSA

“Verdoe je tijd niet. Anticipeer altijd op de risico’s” – is iets wat ik op de harde manier heb moeten leren. Je zou niet dezelfde fout hoeven (en mogen) maken. Zorg er dus voor dat je deze vier dagelijkse taken doet wanneer je aan je Lead System Architect reis begint:

  1. Maak tijd vrij om nieuwe dingen over Pega te leren
  2. Draag bij aan de Pega community bij jouw werkgever
  3. Verdiep je ten minste in een technisch aspect van Pega
  4. Voeg waarde toe aan de internationale Pega gemeenschap

Tot volgende week!

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: