Een donkere werkruimte vol met servers, draden en schermen. En met bebrilde jongemannen die druk in de weer zijn met codes. Dit beeld van de IT blijft bij sommige mensen hardnekkig bestaan. Maar klopt het ook?

“Jij werkt toch met computers? De mijne is stuk, kun jij er eens naar kijken?” Toegegeven, het is een extreem voorbeeld, maar op feestjes kun je als IT’er zomaar met deze vragen worden geconfronteerd. Herkenbaar of niet?

Bij veel mensen bestaat het klassieke beeld nog dat het vooral nerds zijn die in de IT werken. Techneuten die de hele dag in hun eentje achter hun computer zitten en aan het programmeren zijn. En die ook álles van kapotte computers afweten…

Ouderen vs jongeren

Ongetwijfeld kijkt de jongere generatie wel anders aan tegen IT’ers. Zij zijn immers opgegroeid met techniek. IT’ers hebben daardoor een veel minder nerdy imago. Neemt niet weg dat ook jongeren niet altijd een goed beeld hebben van wat werken in de IT nou eigenlijk behelst. Door slimme technologieën waarmee je bijvoorbeeld zelf eenvoudig een website kunt maken, hebben zij soms juist het idee dat het werken in de IT niet zo veel voorstelt. Hoe moeilijk kan het nou eigenlijk zijn?

Heel veel verschillende IT-banen

Natuurlijk werken er heus codekloppende nerds in de IT. En uiteraard zijn er solistische programmeerbanen te vinden. Maar de gemiddelde IT’er van 2020 is écht anders, stelt Mark Overduin, consultant bij BPM. “Het is zo’n brede wereld, met zo’n enorme verscheidenheid aan beroepen. Van hardcore developers tot consultants, testers, architecten en business analisten. Oftewel, het stikt in de IT van de banen waar je niet de hele dag achter je computer zit, maar juist creatief bezig bent, samenwerkt met collega’s en klanten.”

Meer configureren dan programmeren

De ene baan in de IT is duidelijk de andere niet. Dat geldt overigens ook voor de technologie waarmee je werkt. Zo werkt Mark zelf veel met het low-code platform Pega. “Werken met low-code is voor mij persoonlijk ideaal. Om eerlijk te zijn spreekt high-code, het echte programmeerwerk, mij een stuk minder aan. Sterker nog, ik heb dat hele technische IT-werk ook nooit echt geleerd. Low-code is veel meer configureren, puzzelen eigenlijk, met behulp van bouwstenen. Je kunt er veel van je creativiteit in kwijt. Maar belangrijker: je kunt klanten in korte tijd verbazen over de applicaties die je voor ze maakt.” Zonder een overload aan technische programmeerkennis kun je dus ook prima in de IT aan de slag. Werken in de IT is daarmee een heel stuk toegankelijker geworden. En de IT’ers zelf zijn dat ook…

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: