Hoewel de rol van een business architect (BA) soms wat overlap kan vertonen met die van een system architect (SA), zijn het twee verschillende functies. Het voornaamste verschil is dat de BA bedrijfsspecifiek is en zich focust op de bredere context van zakelijke veranderingen en systeemontwikkeling voor een organisatie. De SA zal zich daarentegen meer focussen op systeemspecifieke vereisten. Toch is het van essentieel belang dat deze functies in de praktijk goed met elkaar samenwerken. In deze blog legt Mark Overduin uit op welke manier dit het beste kan gebeuren en geeft hij aan hoe de rol van een business architect er binnen Pega development uitziet.

De Pega business architect

Normaal gesproken is de business architect iemand die goed de bedrijfsstrategie begrijpt en processen, initiatieven en beleid ontwerpt om duidelijk omschreven (bedrijfs)doelstellingen te behalen. Business architects werken samen met bedrijven en documenteren de processen en systemen van de betreffende organisatie. Vervolgens beoordelen ze de bedrijfsmodellen voor integratie met technologie. Een BA ondersteunt dus de ontwikkeling van de zakelijke kant van de onderneming, en tegelijkertijd draagt hij of zij bij aan de bedrijfsstrategie. De traditionele business architect of business analist heeft ondanks deze kwaliteiten vaak weinig tot geen formele relatie tot het technische applicatielandschap. Dit is een onderdeel waarin een Pega business architect zich onderscheidt.

Mark Overduin, business architect bij BPM Company: ”De Pega business architect is met name bezig het met spreken met de business om de pijnpunten zo nauwkeurig mogelijk te identificeren. Daarnaast ben je ook bezig om de requirements richting de SA’s door te spelen, het opzetten van demo’s en soms ook mee te bouwen aan de applicatie. Het goed op de hoogte zijn van wat het platform kan en hoe het werkt is een voordeel als Pega BA. Het Pega platform is namelijk erg specifiek. Hierdbij helpt het wanneer je zelf over technische kennis en Pega-specifieke kennis beschikt en daarmee de schakel tussen de business en IT kan vormen. Pega biedt als low code platform de mogelijkheid om het proces visueel inzichtelijk te maken. Hiermee ben je als het ware in staat om met de business in de applicatie te ontwikkelen.”

Verhouding tot system architect

De rol van de system architect is daarentegen meer gericht op de systeemspecifieke vereisten. System architects onderzoeken, analyseren en evalueren IT-procedures en problemen van organisaties. Daarbij worden vervolgens aanbevelingen gedaan die ze zelf uitvoeren met de intentie om de bestaande of toekomstige IT-systemen te verbeteren. SA’s lossen dus als het ware een zakelijke behoefte op met behulp van een specifieke technologie. Bij BPM Company doen we dat met het Pega platform.
Mark:De system architect rol binnen Pega houd zich voornamelijk bezig met het bouwen van de specifieke applicatie. Zij zijn namelijk degene met de technische kennis van het platform en zorgen ervoor dat de requirements ook daadwerkelijk terugkomen in de applicatie.”

Effectiviteit vergroten door kennis van beiden functies

Organisaties gebruiken data science-teams tegenwoordig vaak om hun bestaande diensten en producten te verfijnen en verbeteren. Binnen het bedrijfsleven wordt hier steeds vaker prioriteit aan gegeven. De praktische toepassing en mogelijkheden van data science hangen vaak samen met de toepassing en interpretatie van de verschillende modellen. Ondanks de verschillen in werkzaamheden en taken binnen Pega is het van groot belang dat de samenwerking tussen deze functies gesmeerd loopt. Dit bevordert de effectiviteit en efficiëntie en zorgt uiteindelijk voor een beter resultaat voor de uiteindelijke klant. Iets waar bij BPM Company altijd de nadruk op ligt.

Binnen Pega is over het algemeen de BA het aanspreekpunt voor de stakeholders. Het is belangrijk dat de BA continu afstemt met de SA om te kijken of de requirements gerealiseerd kunnen worden en de juiste oplossingen worden geboden. Deze afstemming doet een BA met name met de LSA (Lead System Architect). Doordat de meeste BA’s zelf ook kennis hebben van Pega hoef je niet voor alle details de LSA in te schakelen. Bovendien versterkt het je in je BA skills omdat je eenvoudiger de link kunt leggen tussen de business en de technische requirements die hiervoor nodig zijn”, aldus Mark.

Opleiding en persoonlijke begeleiding

Bij BPM Company steken we veel tijd in de opleiding van onze system architects en business architects. Onze eigen Academy leidt mensen op tot Pega BA en Pega system architect en daarnaast is er intern een nieuw opleidingstraject opgezet om senior system architects verder te begeleiden in hun loopbaan. Dit traject bieden wij nog bovenop het bestaande Pega trainingsmateriaal. Ook krijgen onze business architects de mogelijkheid om naast een Certified Business Architect (CBA)- ook een Certified System Architect (CSA)-certificering te halen. Deze combinatie maakt dat BA’s vanuit hun werkervaring en business-skills schakelen met de stakeholders en daarnaast door de opgedane technische kennis vanuit het CSA schakelen met de system architects.
Mark:Voor BA’s is de Pega BA cursus de basis. Het leert je de basis van het Pega platform en een beetje over low code ontwikkelen. Dit biedt je op langere termijn ook mogelijkheden om steeds meer zelf demo’s te maken en mee te bouwen aan applicaties.”

Als Pega business architect ben je in staat om met alle stakeholders te schakelen en ben je dus in wezen een alleskunner.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om bij BPM Company te werken?
Kijk dan snel bij onze vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: