Bas Groeneveld – Pega Developer bij De Mandemakers Groep (DMG)

Pega Certified Senior System Architect van Pegasystems! Voor (bijna) alle professionals is dit het toegangsbewijs om met het low-code platform van Pegasystems te werken bij toonaangevende organisaties. Ben jij bezig of geïnteresseerd in dit traject en wil jij weten hoe de periode hierna verloopt? Dan heeft Bas Groeneveld zijn ervaring en wat tips voor je opgeschreven in deze blog.

Ready, set…

Daar zit je dan, als kersverse Pega Developer in het team. Je opent je laptop en zet je twee meest trouwe tabbladen open: e-mail en Pega Developer Studio. Je bekijkt wat er op de to-do lijst staat en leest de memo’s. Dan realiseer je je dat de belangrijkste tool niet binnen handbereik is; koffie! Je locked je computer als een ware strijder en gaat op weg naar de koffie corner. Heldhaftig druk je op de espresso knop, hopend dat je collega jou niet aanspreekt omdat je bug nog niet is bijgewerkt op het scrumboard. En dan is je dag net begonnen…

Maar hoe zit het nu echt?

Tijdens het halen van je CSA en CSSA opleiding kon je nog naar hartenlust rondklikken in een applicatie, maar eenmaal op je werkplek wordt er terecht van je verwacht dat je iets meer structuur gaat aanbrengen in hoe je dingen doet.

Het begint vaak met de overweging welke oplossingen er in Pega zijn voor het probleem waar je aan moet werken. In de training was dat een vooraf bepaalde keuze, maar het vakgebied van de informatica leent zich voor het oplossen van een enkel probleem op honderd verschillende manieren. De juiste keuze hierin maken kan je in het begin nog niet zelf (dat denk je alleen dankzij het Dunnig-Kruger effect) maar zowel je collega’s als het platform zelf bieden je talloze voorbeelden.

Vergelijk het met een legpuzzel

Vervolgens ben je vooral bezig met het uitwerken van je keuze. Dat is waar de opleiding je op probeert voor te bereiden, maar waar ervaring een veel belangrijkere rol speelt. Wat je al wel kunt is, op basis van de inhoud van de opleiding, een framework neerzetten met wat er moet gebeuren binnen je logica. Het is een beetje te vergelijken met een legpuzzel: je weet dat er uit duizend losse puzzelstukken een prachtige plaat moet komen, maar moet accepteren dat er altijd nog randen in te vinden zijn.

Er kunnen gedurende deze processen twee dingen gebeuren: je raakt gefrustreerd en doorloopt de bekende koffiecyclus opnieuw, of je accepteert dat het toch wat tijd gaat kosten om zelfstandig dingen voor elkaar te krijgen. Neem van mij als trainee aan dat het de moeite waard is om geduldig te zijn en dat het helemaal niet erg is om hulp te vragen. Iedereen is een keer in zijn leven een junior geweest, of een senior die met nieuwe software werkt – het maakt niet uit. Waar het om gaat is dat jij die puzzel afgerond krijgt en als dat lukt, dan is de euforie net zo groot als toen je je CSA of CSSA certificaat haalde.

Wil jij ook bouwen aan de toekomst met het Pega platform? Kijk dan snel bij onze vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk.

 

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: