Sinds het begin van de digitalisering en de opkomst van het internet worden steeds meer bedrijfsprocessen gedigitaliseerd. Als gevolg hiervan ontstaat een digitale ‘paper trail’ die bestaat uit grote hoeveelheden data, ook wel big data genoemd. Een groot deel van deze data wordt opgeslagen en is van essentieel belang voor bedrijven.
Pega is een heel krachtig platform voor het verwerken en implementeren van big data, om op die manier een concurrentievoordeel voor bedrijven te behalen.
In deze blog vertelt Maarten Veger meer over big data en de mogelijkheden die Pega biedt met betrekking tot dit onderwerp.

Wat is big data?

Big data is een verzamelnaam van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data. Deze data is vaak complex en moeilijk te analyseren. De kunst is om binnen deze wirwar aan data, de juiste data te combineren en hieruit een meerwaarde voor je bedrijf of organisatie te creëren.
Maarten: “Ik interpreteer big data als alle data die een bedrijf heeft. Je hebt namelijk meerdere systemen binnen en buiten een organisatie. Ik neem vaak het voorbeeld van het werken bij een bank. Elke transactie die iemand doet levert data op. Ik heb zelf bijvoorbeeld gewerkt op een afdeling voor klanten die hypotheekproblemen hadden. Door alle data uit de verschillende systemen te combineren en de inzet van intelligente modellen, konden we steeds in een vroeger stadium voorspellen of iemand in de toekomst mogelijk deze problemen zou gaan krijgen. Je krijgt daarbij data uit verschillende bronnen, niet alleen uit je eigen proces systemen, maar misschien ook van externe bronnen zoals bijvoorbeeld een KvK. Deze data combineer je dan om steeds eerder de juiste beslissing te nemen met betrekking tot een bepaalde situatie in je bedrijf. Dit zie ik als een meerwaarde die big data biedt.”

De uitdaging van big data

Alle activiteiten die we ondernemen op digitaal gebied, laten digitale sporen na. Je kunt hierbij denken aan bezoekersgedrag op een website of je activiteiten op social media. De hoeveelheid data die beschikbaar is wordt steeds groter, zowel in ongestructureerde als gestructureerde vorm. De uitdaging voor organisaties zit hem in het analyseren van de gegevens en hier vervolgens bedrijfsbeslissingen naar te vormen. Big data zorgt ervoor dat bedrijven een nauwkeurig beeld krijgen van hun klanten en de behoeftes die zij hebben. Het is hierbij van belang om onderscheid te maken tussen informatie die onbelangrijk is en de data die daadwerkelijk waarde heeft. De waardevolle data kan een bedrijf vervolgens gebruiken om de dienstverlening te verbeteren, maar ook de interne processen.
“De uitdaging zit hem naast het analyseren van de data vooral in het realtime ervan gebruiken. Als bedrijf is het belangrijk om snel veel data te kunnen gebruiken en op hand daarvan de juiste beslissingen te nemen. Hier komt AI meestal om de hoek. AI ondersteunt deze processen en zorgt door middel van zelflerende modellen dat sneller de juiste beslissing kan worden genomen. Ook zorgt het ervoor dat beslissingen specifiek naar een eindgebruiker worden gevormd”, aldus Maarten.

Concurrentievoordeel

Een belangrijke reden om met big data aan de slag te gaan is het te behalen concurrentievoordeel. Volgens onderzoek van Gartner presteren bedrijven die gebruik maken van big data in hun bedrijfsvoering en besluitvormingsprocessen financieel gezien 20% beter dan bedrijven waar dat niet gebeurt. Redenen hiervoor zijn dat door middel van big data bedrijven financiële risico’s beter in kunnen schatten. Daarnaast kunnen zij beter de afzetkansen in kaart brengen en zijn ze in staat producten te verbeteren naar de wensen van de klant.
Maarten: “Ik zou het nog wel sterker durven stellen. Ik denk dat het essentieel is om als bedrijf mee te gaan in de rat race aan data die momenteel gaande is. Als je door middel van data precies weet wat je klanten willen hebben en je daar je product of dienst op af kunt stemmen heb je natuurlijk een voordeel ten opzichte van de concurrent. Steeds meer bedrijven omarmen dit en besteden hier dan ook steeds meer tijd en aandacht aan, wat betekent dat je als bedrijf hierin mee zult moeten gaan om het niet te verliezen van de concurrent”.

Nieuwe kansen

De snelheid waarmee het internet en met name big data het bedrijfsleven overneemt is de laatste jaren flink gestegen en zal dit in te toekomst alleen nog maar verder blijven doen. Ook steeds meer producten, diensten en toepassingen hebben zich verplaatst richting de digitale wereld. Het is voor bedrijven daarom belangrijk om hierin mee te gaan en op die manier niet achterop te raken. Digitalisering zorgt namelijk niet alleen voor nieuwe kansen, maar ook voor een nieuw verwachtingspatroon van consumenten. De digitale transformatie van een organisatie draait daarbij om de vraag hoe er ingespeeld kan worden op deze verwachtingen. Daarnaast draait het voornamelijk om interne veranderingen, zoals het optimaliseren en automatiseren van de processen waardoor er kostenbesparend en efficiënter kan worden gewerkt.
“De basis van deze digitale transformatie met Pega gebeurt via case management. In de meeste processen in een bedrijf wordt namelijk data gebruikt. Een trend die al langer gaande is, is dat er steeds meer handmatige stappen binnen bedrijven geautomatiseerd worden op steeds slimmere manieren. Om dit te doen heb je data nodig. Dit is waar Pega zich in onderscheid. Pega is al heel lang goed in het ophalen en verwerken van allerlei informatie en data uit verschillende systemen binnen de organisatie maar ook daarbuiten.”

Pega AI en big data

Pega maakt al langere tijd gebruik van data binnen processen. Toch zie je dat ze continu stappen maken in het gebruik van big data. Dit is ook de kant waar zij steeds meer op gaan en waar zij steeds meer tijd en middelen in investeren. Door middel van data en intelligent automation probeert Pega op die manier de beste beslissingen te kunnen nemen en 1-op-1 klantoplossingen aan te bieden. “Binnen Pega noemen ze dit ook wel de Customer Decision Hub. Dat is eigenlijk het vermogen om gebruik te maken van grote hoeveelheden data en realtime data om daarmee het beste aanbod aan de klant te kunnen doen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een lerend mechanisme. Het Pega brein combineert daarin alle data die ze over jou hebben als klant en gebruikt adaptive en predictive models om het best passende anbod te kunnen doen aan jou als klant. Dit concept noemen ze ‘the next best action’.”

Ontwikkeling van Pega

Pega als platform investeert de laatste jaren ook behoorlijk veel in technologie. Bij elke versie zitten weer nieuwe mogelijkheden met betrekking tot AI en big data. “Dit maakt het ook juist heel interessant. Je bent nooit uitgeleerd en de ontwikkeling gaat inderdaad heel snel. Je blijft dus continu leren met Pega en ook met de mogelijkheden die het biedt. Daarnaast onderscheidt het platform zich doordat het dingen als AI een stuk toegankelijker maakt door middel van een modelgedreven platform. Je hoeft dus niet extreem technisch te zijn om ermee te kunnen werken” aldus Maarten.

Wil jij ook een van onze decisioning consultants worden?
Kijk dan snel bij onze vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk.

Curious about working at BPM Company?

Take a look at our vacancies or ask Hans Steenwijk:

Meer informatie: