Bij BPM Company staan onze klanten centraal. Het creëren van een applicatie die precies is zoals de klant voor ogen heeft is iets wat zowel de klant als ons vrolijk maakt. Maar hoe ziet het proces vanaf het initiëren van een idee tot aan de uiteindelijke deployment er precies uit? En wat kan er gedaan worden om de kans van slagen zo groot mogelijk te laten zijn?

In deze blog vertelt Dennis van der Salm over applicatieontwikkeling door middel van het Pega platform en welke stadia daarbij doorlopen worden.

App’s ontwikkelen met Pega

Het Pegasystems ontwikkelplatform kent een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele software ontwikkelplatformen. Een van deze voordelen is dat er door de visuele benadering van Pega tot wel 80% sneller applicaties worden gebouwd. Het is bovendien relatief eenvoudig te leren én minder fout gevoelig. Dit komt door deze ‘model-driven’ manier van applicatieontwikkeling. De essentie van model-driven softwareontwikkeling is dat bedrijfsprocessen en functionaliteiten worden gedefinieerd in modellen. Deze modellen worden vervolgens gebruikt om code te genereren.

Dennis: “De technologie van Pega is hetgeen wat zo’n ontwikkelproces onderscheidt ten opzichte van ontwikkeling met traditionele ontwikkelplatformen. Door gebruik te maken van low-code is het hele proces sneller op te zetten door de ontwikkelaars. Bovendien is het hierdoor begrijpelijker voor alle stakeholders, wat de samenwerking en efficiëntie ten goede komt. Een ander voordeel van Pega is dat het platform actief bezig is met verbeteringen op basis van gebruikersfeedback. Zo blijft het platform zich steeds verder ontwikkelen”

Drie verschillende stadia

Tijdens het ontwikkelen van een applicatie worden er verschillende stadia doorlopen om van het eerste (klant)idee tot een concrete applicatie te komen. Dit geldt natuurlijk voor ieder ontwikkelplatform. Toch kent het Pega platform een drietal fasen die specifiek gelinkt zijn aan dit ontwikkelplatform.

Dennis: De eerste fase is de ‘discovery fase’. Hier wordt gebruik gemaakt van design thinking technieken om de gewenste resultaten in kaart te brengen. Vervolgens komt de ‘prepare fase’, waarin een verdieping wordt gemaakt op de resultaten van de discovery fase. Ook wordt er gekeken naar de verschillende oplossingen die zijn uitgewerkt. De laatste fase is de ‘build fase’. Hierin worden op een iteratieve manier de functionaliteiten ontwikkeld en geoptimaliseerd aan de hand van feedback.”

Grotere slagingskans

Door steeds opnieuw iets op te leveren en de applicatie continu te optimaliseren (agile), blijft de klant goed zicht houden op hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Bovendien neemt de klanttevredenheid vaak toe doordat de klanten onderdeel worden van het ontwikkelproces.

“Het belangrijkste in softwareontwikkeling blijft altijd om het juiste te ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk om iteratief te werken, om zo snel mogelijk feedback op te halen én om samen met de business te ontwikkelen. Hiermee vergroot je de kans dat wát je ontwikkelt ook het gewenste is”, aldus Dennis.

Uitdagingen

Toch kent ieder Pega project ook de nodige uitdagingen. Dit komt met name door de snelheid van oplevering bij de initiële start. Doordat er in het begin van het project steeds een nieuw prototype op wordt geleverd, kan bij de klant de verwachting ontstaan dat dit tempo gedurende het hele project wordt voortgezet. Dit zal in de praktijk niet altijd mogelijk zijn. Toch kun je door de juiste vragen te stellen en stil te staan bij architectuur er volgens Dennis voor zorgen dat aan deze verwachtingen blijvend wordt voldaan:

In het begin van een project geven de out-of-the-box oplossingen en low-code manier van ontwikkelen een enorme kick-start. Om het hoge tempo hiervan vol te houden is het essentieel om bij de architectuur stil te staan. Wat zijn de grootste business uitdagingen? Welke processen en/of functionaliteiten kunnen in de toekomst hergebruikt worden op andere plekken in de organisatie? Hoe voorkomen we complexiteit? Door hier in de discovery fase een beeld bij te vormen zorg je ervoor dat je langer op een hoog tempo functionaliteit kan opleveren en aanpassen.”

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden over de consultancy en/of nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden om bij BPM Company te werken?
Kijk dan snel bij onze vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: