BPM betekenis: wat is BPM?

Wat is BPM eigenlijk? De betekenis van BPM is Business Process Management. Het is de benaming van een discipline waarbij men bedrijfsprocessen van organisaties in kaart brengt en verbetert, veelal door het gebruik van ondersteunende software en technologieën. Met andere woorden: het inzichtelijk maken en optimaliseren van het gedrag van mensen, systemen en informatie in een organisatie om betere bedrijfsresultaten te behalen.

Meer informatie

De betekenis van BPM in een organisatie is daarmee ook erg ruim. Je kunt bijvoorbeeld de bedrijfsprocessen omtrent CRM- en ERP-systemen verbeteren, maar je kunt je ook richten op processen waarbij de medewerkers en de mensen in de organisatie centraal staan, zoals de klantenservice en eventuele afhandelingen van klachten. Waar de focus ook op ligt, BPM heeft altijd het doel om terugkerende handelingen of continue werkzaamheden efficiënter en effectiever te laten verlopen.

Voordelen

Steeds vaker speelt BPM een rol van betekenis. Zeker bij grote organisaties. Het realiseren van een betere workflow zorgt namelijk voor zowel grotere opbrengsten als een reductie van de kosten. Overtollige resources worden immers geïdentificeerd, bottlenecks worden opgelost en medewerkers zijn erdoor in staat efficiënter te werken. Bovendien maken veel oplossingen het mogelijk om live KPI’s te monitoren en op tijd bij te sturen.

Betekenis BPM: verschil met software & projectmanagement

De betekenis van BPM wordt nog wel eens verward met die van Business Process Management Software of Project Management. Echter, met BPM Software bedoelt men louter programma’s zoals Pega en Mendix die het makkelijker maken om oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Daarnaast is projectmanagement tijdgebonden en vindt optimalisatie voornamelijk plaats zodra het project is voltooid terwijl Business Process Magagement een doorlopend proces is met een constante focus op het optimaliseren van efficientie en consistentie.

Meer informatie

Wil je meer weten over de betekenis van BPM in het algemeen of wat het voor jouw organisatie kan betekenen? We vertellen je er graag meer over en laten je zien wat de mogelijkheden zijn. Neem vrijblijvend contact op en laat je inspireren.

Meer informatie