Rick Hoen – Pega Developer bij Rabobank

Het idee dat bij veel mensen leeft; “Een Junior Developer is de hele dag alleen maar bezig met programmeren”. Een werkdag ziet er veel gevarieerder uit dan vaak wordt gedacht. In deze blog vertelt Rick Hoen je hoe een typische dag als Junior Pega Developer eruit ziet.

Opstarten

7.00 uur: De wekker gaat om 7 uur en dan ga ik me klaar maken voor de dag. Ondertussen maal ik koffiebonen en zet ik lekkere verse filterkoffie voor in m’n thermosbeker die mee gaat naar het werk.

8.30 uur: Om 8.30u kom ik aan op het hoofdkantoor van Rabobank Groep, waar ik op de 21e verdieping mijn Squad (scrum team) collega’s begroet en mijn laptop aanzet. Eerst kijk ik in mijn agenda wat er op de planning staat voor vandaag. Vervolgens check ik mijn e-mail en geef ik hier de benodigde opvolging aan. Daarna check ik op ons scrum bord welke User Stories er nog open staan in de huidige sprint, welke Stories (te bouwen onderdelen) er aan mij zijn toegewezen en wat de status hiervan is. Wanneer alle aan mij toegewezen User Stories al voltooid zijn of gereviewd worden door collega’s check ik of er nog nieuwe stories zijn die ik kan oppakken. Nu ben ik goed voorbereid op de dagelijkse Stand Up.

De ‘Stand Up’

9.00 uur: Om negen uur heb ik met mijn mede Squad leden een dag start van een kwartier waarin we binnen het team delen wat de status is van onze taken, bij welke taken we hulp nodig hebben, welke mogelijke belemmeringen er zijn en wat we eventueel nog van plan zijn op te gaan pakken.

9.45 uur: Na de Stand Up ga ik (indien er geen meetings op de planning staan) werken aan de User Story die ik heb opgepakt. Meestal begin ik zelf met analyseren welke requirements er zijn. Hieruit probeer ik op te maken wat er volgens mij gebouwd moet worden in Pega. Vervolgens ga ik hiermee aan de slag en probeer ik deze benodigdheden ook daadwerkelijk te bouwen. Wanneer ik tegen obstakels aanloop en er echt zelf niet uitkom, schakel ik de hulp in van Senior Developers. Hierbij vraag ik hoe ik dit probleem het beste kan aanpakken, waarom dit de beste aanpak is en waarom andere oplossingen dan in dit geval niet een goed idee zijn. Mijn doel is om zoveel mogelijk door te vragen, kritisch te zijn en op die manier ook zoveel mogelijk te leren. De volgende keer kom ik dan waarschijnlijk al een stuk verder zonder hulp.

Lunch tijd

12.00 uur: Tijd voor de lunch. We gaan met een aantal Squad leden naar de begane grond naar 1 van de 5 restaurants binnen de Rabobank of lopen even de stad in om buiten de deur iets te eten.

13:00 uur: Na de lunch werk ik verder aan de User Story die ik heb opgepakt. Wanneer we moeten aansluiten op applicaties, componenten of systemen van andere Squads hebben we hier vaak meetings over om dit af te stemmen. Ondertussen verbinden we regelmatig met onze offshore collega’s in India. Als één van de productiefste Squads hebben we tegelijkertijd ook heel veel lol met elkaar en dat maakt het werk extra leuk.

Afronding

17.00 uur: Wanneer het werk voor deze dag klaar is, neem ik de trein terug naar Amsterdam. Nu ga ik eerst nog even naar de boksschool voor een lekkere bokszaktraining. Na een dag hard werken en vooral rationeel en analytisch bezig zijn kan ik hier nu even lekker ‘uit mijn hoofd komen’ en een goede stevige work-out doen. Daarna is het tijd om thuis op de bank te ploffen naast mijn vriend en de dag ontspannen af te sluiten.

Tot morgen!

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: