Zoek jij weer uitdaging in je werk? Mis je diversiteit als ontwikkelaar qua projecten en opdrachten bij je klant of werkgever, of mis je het contact met andere mensen? Dan zit je volgens René van Seuren, Senior System Architect bij BPM Company hier goed als consultant. De uiteenlopende opdrachten en projecten waar je als Pega Developer aan kunt werken is hier zeer divers. Iets wat bij een vaste werkgever of klant vanzelfsprekend is. Hij deelt in deze blog zijn ervaring en mening over werken als Consultant bij BPM Company en heeft een aantal handige tips voor je om zo in beweging te komen.

“Juist de afwisseling van werken bij verschillende projecten en klanten, was voor mij de reden om te kiezen voor een baan bij BPM Company.” – Rene van Seuren

Ervaring als Pega Architect en consultant

“Werk jij binnen een bedrijf via een andere organisatie? Dan is het vast uurtje-factuurtje.” Dit zie en hoor je wel vaker. Ook wanneer ik uitleg hoe je bij een opdracht betrokken bent of voor een klant werkt. Ja, tuurlijk moet er verdiend worden, maar er zit meer achter. Als specialist wordt er gekeken naar jouw kennis en je match met de klant en de opdracht. Wie ben jij als persoon en pas jij bij het team en de organisatie? Uiteindelijk is het namelijk voor iedereen beter als je het naar je zin hebt. Voor de klant, voor je werkgever en zeker niet op de laatste plaats: jezelf.  

De periode van jouw inzet is vooraf onbekend

Ga je aan de slag bij de klant of project, dan zal je negen van de tien keer onderdeel zijn van een (project)team. De duur van zo’n inzet is van te voren niet bekend. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een individuele inzet, zoals het verzorgen van een training, waarvan de uitkomst en doorlooptijd vast staan. Dus, tenzij een klant het project/de inzet stopt, loopt het project/de rol langer door dan dat je inzet duurt. Dat is uiteraard niet erg, maar houd hier rekening mee en blijf hiervan bewust in je werk. De vraag, waar sommige tijdens hun opdracht mee worstelen, is: “Wanneer wordt het tijd om een inzet te beëindigen en van klant/project te wisselen?” De signalen, waar ik dan onder andere op let, zijn:  

 • Je voelt je een onderdeel van het meubilair bij de klant en je bent dus toe aan iets anders (andere omgeving, andere rol of misschien zelfs een andere techniek) 
 • Je begint tegen bijvoorbeeld nieuwe collega’s te zeggen: “Zo hebben we het altijd al gedaan”  

In 6 stappen neem je de lead en maak je het bespreekbaar

Wanneer je dan uiteindelijk voor jezelf bepaald hebt, dat het tijd is voor iets anders, lopen sommige tegen de volgende vraag aan: “Hoe pak ik de beëindiging van mijn inzet aan?”. Het zal uiteraard niet mogelijk zijn om van de één op de andere dag te wisselen. Je doorloopt een aantal stappen:

 1. Maak het bespreekbaar
  Breng je wens om de inzet te beëindigen ter sprake bij je manager tijdens een periodiek gesprek of je neemt zelf tussendoor contact op.
 2. Onderzoek de oorzaak
  Je kijkt samen met je manager wat de reden is dat je wilt wisselen en wat de ambitie is voor een volgende inzet. Want alleen als de ambitie bekend is, kan er naar een zo goed mogelijke volgende match worden gekeken.
 3. Bekijk de mogelijkheden
  Vanuit BPM Company wordt gekeken naar welke inzetten er beschikbaar zijn/komen en per wanneer.
 4. Open communicatie (op het juiste moment)
  Bepaal ook samen met je manager wat een goed moment is om de huidige klant te informeren dat je wilt gaan stoppen.
 5. Ga intern oriënteren
  Vaak zal er een intake gesprek zijn met een klant om te zien of er inderdaad een match is. Weer bewust dat ook jouw gevoel hierbij van belang is.
 6. Maak een realistisch plan
  Bepaal in samenspraak met je manager, huidige en toekomstige klant wanneer je kan overstappen. Er zal tijd nodig zijn voor overdracht van jezelf naar je opvolger en ook voor de overdracht van de persoon van wie jij de rol overneemt naar jezelf.

Plan je werk goed tijdens en overdracht-/afrondperiode

Indien het duidelijk is dat en ook wanneer je het project zal gaan verlaten, moet je je resterende werk ook daar naar gaan plannen. Het komt nog wel eens voor dat iemand doorwerkt alsof de persoon niet zal vertrekken en dan moet er in de laatste week/paar dagen nog van alles overgedragen worden. Houdt daarom ook de volgende punten in de gaten tijdens deze periode: 

 • Pak geen taken meer op waarvan je weet dat je ze niet voor je vertrek kan afronden. 
 • Bedenk wat de relevante onderwerpen zijn en of daar voldoende documentatie over beschikbaar is 
 • Plan ook daadwerkelijk tijd in om documentatie bij te werken of zelfs te maken
 • Indien mogelijk laat je je opvolger mee lopen met je werkzaamheden/meetings/etc.

Vergeet niet om een eindevaluatie te doen met de klant/het project. Je kan daar vaak nog leerpunten uit halen voor een volgende inzet en wordt ook gewaardeerd door de klant (je weet nooit of je nog een keer terugkomt bij dezelfde klant voor een nieuwe inzet). 

De zekerheid en ruimte als consultant

Wanneer je als consultant gaat werken, heb je er bewust voor gekozen dat je voor verschillende klanten en/of projecten wilt werken. Ook klanten, die je ingehuurd hebben, en je manager weten dat. Wees daarom dan ook niet bang om daar ook actie op te ondernemen wanneer je merkt dat het tijd is om te wisselen. Dit zal in ieder geval minder stress en gedoe opleveren in een omgeving waarin dit kan. Juist bij een organisatie met diverse opdrachtgevers, of bij een opdrachtgever met meerdere opdrachten is dit heel fijn. Want wanneer je zelfstandig van opdrachtgever moet wisselen, of je bij een werkgever zit die uiteindelijk onvoldoende diversiteit in opdrachten kan aanbieden blijf je jezelf beperken.  

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: