Als Business analist ben je een belangrijke schakel binnen een organisatie. Met jouw sociale vaardigheden en inhoudelijke kennis bouw jij bruggen tussen afdelingen om nieuwe kansen te ontwikkelen. Maar in welke kennis ga jij jezelf onderscheiden, waarmee ben jij van onmisbare waarde voor een organisatie en kun jij direct impact maken in je werk? Bij BPM Company kiezen en ontwikkelen onze business analisten voor Pega. Waarom ze hiervoor kiezen vertelt onze collega Elise Bleijerveld, Business Architect in deze blog.

Elise, kun je eerst iets over jezelf vertellen?

Vorig jaar januari was ik volop bezig als ontwikkelaar/business analist bij de Douane, en ontwikkelde ik met het platform van IBM BPM. Ik was niet direct op zoek naar iets nieuws, maar na mijn eerste contact met BPM Company en de mogelijkheden van het ontwikkelplatform van Pegasystems, raakte ik gemotiveerd en besloot actie te ondernemen. En zo zat ik drie maanden later als Pega Business Architect bij BPM Company.

Kon je in deze rol meteen aan de slag?

Nee, de eerste twee weken bestonden voor mij uit veel leren. Ik was niet bekend met Pega, maar wel thuis in een andere low-code toepassing, namelijk die van IBM BPM. Het grote verschil dat mij direct opviel was dat ik gewend was met drie aparte ‘componenten’ van IBM te werken, zoals een rule- en integration designer. Pega bleek van zichzelf veel uitgebreider vanaf het begin. Na het behalen van een aantal certificaten voor zowel de analisten- als ontwikkelaarsrol, was ik in staat om met Pega te werken, en ben inmiddels iets meer dan een jaar verder.

Hoe was je eerste ervaring als Pega Business Architect?

Ik begon mijn opdracht bij MN Services, een pensioenuitvoerder met goede Pega ontwikkelaars. De applicatie waarvoor ik werd ingezet, wordt inmiddels al een tijd stabiel door meerdere afdelingen gebruikt. Zoals bij ieder begin was dit pittig, niet alleen omdat het pensioen landschap ingewikkeld is, maar ook omdat de bestaande Pega applicatie veel verschillende elementen bevatte. Waar ik met IBM op een onderdeel gericht was, voornamelijk het proces vormgeven en laten ‘stromen’, moest ik hier rekening houden met de grote afwisseling die Pega bood. Tijdens deze opdracht was ik veel bezig met het ophalen van gebruikerswensen, het analyseren van de mogelijkheden van Pega en het uitleggen aan gebruikers en daarnaast wat testwerk. Kortom, een hoop verschillende werkzaamheden waardoor ik Pega in een jaar goed heb leren kennen.

Brengt Pega jou wat je had verwacht?

Om daar antwoord op te kunnen geven is het belangrijk om te benoemen dat toen ik aan mijn baan bij de Douane begon, en daarmee ontwikkelen in IBM BPM, ik heel weinig ervaring had in programmeren en IT werkzaamheden in het algemeen. Het was voor mij dus erg lastig om bekend te raken met de mogelijkheden van de IBM producten. Door de intensieve training bij BPM Company was de start dus wel anders.

Ook zijn er grote verschillen tussen IBM en Pega. Waar je in Pega een compleet pakket hebt als basis, waar je naar wens extra componenten aan kan toevoegen, heb je bij IBM verschillende aparte applicaties. Zo heb je een aparte applicatie voor ‘rule design’, welke je actief moet implementeren en integreren met de BPM applicatie. Daarnaast werkt het integreren met externe services heel anders dan in Pega. Voor de ene ontwikkelaar zal dit prettig zijn, voor de ander niet. Dit maakt de applicatie enerzijds vrij laagdrempelig in het begin, maar zodra je hier meer mee wil dan alleen de basis, zal je meer zelf moeten programmeren en integreren. Zo werd er bij de Douane ook veel gebruik gemaakt van custom code voor het front-end design omdat dit niet toereikend was voor de gebruikerswensen. Dit ben ik bij Pega opdrachten nog niet tegengekomen.

Is Pega dan wel gebruiksvriendelijk voor jou als Business Analist?

Pega heeft bij de opstart een hoop mogelijkheden. Zoveel dat ik waarschijnlijk nog de helft niet heb ontdekt. Dit maakt het product in het begin overweldigend, soms lastig te doorgronden, maar uiteindelijk een stuk sneller en logischer om in te navigeren zodra je gewend bent aan de vele mogelijkheden.

Ben je blij met je keuze en is Pega een aanrader?

Voor iemand die zo ongeduldig is als ik, was het fijn om snel van alles te kunnen doen in een applicatie. Dit maakt voor mij dan ook dat ik de voorkeur aan Pega geef. Uiteraard zijn er hier een hoop nuances te plaatsen en blijft het waarschijnlijk appels met peren vergelijken op veel vlakken, maar voor mij is de overstap naar Pega de juiste geweest. Pega biedt voor mij meer mogelijkheden tot samenwerken met ontwikkelaars, sneller iets kunnen omdat het alles in 1 heeft en een groter low-code gehalte.

Ben jij na het lezen enthousiast en benieuwd of Pega ook voor jou de beste keuze is? Neem dan contact met ons op. Wil je het zelf ervaren? schrijf je dan in voor het aankomende webinar: “ontdek de wereld van Pega” waarin wij jou kennis laten maken met de mogelijkheden van dit platform. 

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: