De afgelopen corona crisis heeft bij veel bedrijven een behoorlijke impact gehad. Toch biedt elke crisis ook weer nieuwe kansen. Veel bedrijven en organisaties hebben de corona pandemie aangegrepen om – soms noodgedwongen – hun digitale transformatie te versnellen. Ook dit jaar zien we de nodige trends en ontwikkelingen binnen de low-code applicatieontwikkeling. Daarbij is een grote rol weggelegd voor Artificial Intelligence (AI), Multi-experience en Internet of Things (IoT). In deze blog zet Rio Essed, Senior Consultant bij BPM Company, zijn verwachtingen voor dit jaar uiteen op het gebied van IT en low-code ontwikkeling.

Low-code ontwikkeling

De evolutie van de software-industrie is de afgelopen 10 jaar in een razend tempo verlopen. Inmiddels is softwareontwikkeling niet alleen goedkoper geworden, maar ook vele malen sneller. Binnen enkele weken of zelfs dagen is het nu mogelijk om nieuwe functies of applicaties te ontwikkelen dankzij de moderne en flexibele software systemen in de markt. Zo ook bij BPM Company. Wij maken hierbij gebruik van het low-code Pegasystems ontwikkelplatform. Rio:Bij low-code development pas je dezelfde logica van programmeren toe om een applicatie op te zetten. Het grote verschil is echter dat je nauwelijks tot geen code hoeft te schrijven, maar dat je door middel van visuele interfaces je applicatie opzet. Denk aan bijvoorbeeld wizards, drag & drop en processen modeleren. Anders gezegd is de semantiek hetzelfde zoals bij programmeren maar gebruik je een visuele syntax.”

De low-code organisatie

Natuurlijk biedt niet elk low-code platform even veel mogelijkheden voor volledige customization. Het is daarom als organisatie belangrijk een goede afweging te maken bij de keuze voor een low-code ontwikkelplatform. Een platform zoals Pega heeft dan ook een bepaalde filosofie en best practices. Dit vergt voor een organisatie een andere manier van denken en een mogelijke aanpassing van bestaande processen. Toch is dit de moeite waard. Volgens Rio biedt low-code ontwikkeling voor developers namelijk meerdere voordelen: “Met-low code kunnen er 50-80% sneller applicaties worden ontwikkeld. Het is daarnaast relatief eenvoudig te leren en een stuk minder fout gevoelig door een ‘model-driven’ manier van applicaties ontwikkelen. Visuele informatie wordt door mensen sneller begrepen en verwerkt dan elke andere vorm van informatie uitwisseling. Hierdoor is met low code een applicatie niet alleen voor een applicatie ontwikkelaar begrijpelijk en sneller op te zetten, maar is deze ook voor andere stakeholders eenvoudiger te begrijpen. Dit komt zowel de samenwerking als de efficiëntie ten goede.” 

Van code-first naar citizen development

Het Pega platform is in te zetten voor de ontwikkeling van tal van toepassingen. Het is in de loop der jaren uitgegroeid tot wereldwijd het meest toonaangevende systeem voor de bouw en implementatie van applicaties op het gebied van Customer Relationship Management (CRM), Business Process Management (BPM) en Digital Process Automation. Ook de softwareontwikkeling an sich heeft natuurlijk niet stilgestaan. Binnen dit vakgebied heeft er een verschuiving plaatsgevonden van code-first-ontwikkelaars naar citizen developers. Dit is hand in hand gegaan met de groei van low-code applicatie ontwikkeling. Rio:Voorheen was softwareontwikkeling door middel van een UI (user interface) met name voorbehouden aan developers. De laatste jaren wordt het steeds belangrijker om ook business stakeholders zo veel en vroeg mogelijk te betrekken bij het ontwikkelen van applicaties. Dit wordt gerealiseerd door tools aan te bieden voor deze zogenaamde citizen developers. Citizen developers zijn mensen die low-code applicaties ontwikkelen zonder een traditionele software ontwikkelings achtergrond. ”

Low-code in 2021

Door de corona pandemie zullen veel bedrijven het komend jaar afhankelijk zijn van de flexibiliteit van low-code ontwikkelingsplatforms om daarmee oplossingen te creëren die van levensbelang zijn voor hun bedrijf. Volgens een schatting van analisten van Forrester zal in het komende jaar maar liefst 75% van alle bedrijfssoftware ontwikkeld worden door middel van low-code ontwikkelplatformen. Ook Rio voorspelt de nodige trends binnen low-code ontwikkeling voor dit jaar: “Ik denk dat er een grote rol weggelegd gaat worden voor Artificial Intelligence en het opbouwen van optimale klantrelaties door middel van AI. AI maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op voorhand de intentie achter een interactie te bepalen om zodoende meteen over te kunnen gaan tot de beste vervolgactie. De intentie om iets aan te schaffen, te upgraden of te annuleren kan door AI op voorhand bepaald worden waardoor een aanbod gedaan kan worden zonder dat de klant dit zelf moet initiëren. Daarnaast kan AI aan de hand van real-time data een klantenservice medewerker begeleiden tot het maken van de juiste beslissingen op een specifiek moment wat leidt tot een optimale klant interactie.

Ook Multi-experience en Internet of Things zullen aan terrein winnen. Multi-experience verwijst naar de verschillende variaties van modaliteiten (bijv. aanraking, stem en gebaren), apparaten en apps waarmee gebruikers interactie hebben tijdens hun digitale reis over de verschillende touchpoints. Het houdt dus in dat je via verschillende kanalen de beste gebruikservaring kan leveren aan de gebruiker. Denk hierbij aan mobile, augmented- en virtual reality, web enzovoorts. De gebruiker zal zijn of haar interactie met de applicatie moeiteloos kunnen combineren via één of meerdere van deze kanalen tegelijk. Met het Internet of Things (IoT) zal er integratie plaatsvinden met een breed scala aan slimme apparaten onder de slogan ‘Connect everything and everybody’”.

BPM Company speelt in op low-code trends

Door in te spelen op deze verschillende low-code trends kunnen bedrijven de concurrentie voor blijven. Zo besteden we bij BPM Company ook steeds meer aandacht aan Artificial Intelligence (AI) binnen het Pega low-code platform. Daarnaast proberen we ons meer en meer te richten op Internet of Things (IoT) en het integreren van smart apparaten met low-code platformen.
Volgens Rio is dit dan ook de manier om bij te blijven in deze steeds veranderende markt: “Ik geloof inderdaad dat meer inzet van AI en IoT de toekomst heeft. Met de combinatie van deze twee aspecten is naar mijns inziens the sky the limit en kunnen heel slim en efficiënt klantgerichte applicaties ontwikkeld worden. “

Wil jij ook bouwen aan de toekomst met het Pega platform?
Kijk dan snel bij onze vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: