Met Pega’s Modular Enterprise Reuse maakt Pega het hergebruik van elementen in meerdere applicaties en omgevingen makkelijker te beheren. Het Modular Enterprise Reuse concept vormt daarmee een belangrijke nieuwe best practice voor Pega Developers. In deze blog vertellen we je de wat, de hoe en het waarom van het Modular Enterprise Model.

De traditionele Situational Layer Cake

Pega streeft ernaar om software op een herbruikbare manier in te zetten. Niet voor niets zijn de Situational Layer Cake Model en Enterprise Class Structure typerend voor het Pega platform. Traditioneel gezien bevat de Enterprise Reuse layer veel herbruikbare rules, zodat het makkelijker is om deze elementen te hergebruiken. Veel organisaties hebben goede resultaten behaald met het gebruik van één grote Enterprise Reuse layer. Maar tijden veranderen. Organisaties groeien en problemen worden steeds complexer. Steeds meer organisaties zijn zich gaan afvragen hoe zij het hergebruik in meerdere applicaties en omgevingen beter kunnen beheren. En dat is waar de modulaire benadering van hergebruik om de hoek komt kijken.

Wat is Pega’s Modular Enterprise Reuse?

Met het Modular Enterprise Reuse concept introduceert Pega een nieuwe manier voor de benadering van software hergebruik. De modulaire benadering van de ‘Modular’ Situational Layer Cake richt zich op kleinere eenheden van herbruikbare modules. Hierdoor is een Modular Situational Layer Cake de optimale manier om herbruikbare low code assets te organiseren in de gehele organisatie. Globaal gezien kun je de Modular Situational Layer Cake in drie lagen opdelen:

  • Enterprise layer: een ‘lichte’ laag, bevat alleen gemeenschappelijke elementen die in de hele organisatie herbruikbaar zijn, bijvoorbeeld UI-styling, beveiliging en verificatie.
  • Modules: bevatten het merendeel van de herbruikbare elementen gericht op een specifiek bedrijfs-, integratie- of gebruiksdoel.
    • Business module: bevat herbruikbare elementen gericht op een enkele entiteit, zoals bijvoorbeeld een klant, account of order.
    • Integration module: bevat herbruikbare middelen die gericht zijn op integratie met één systeem.
    • Utility module: bevat herbruikbare elementen gericht op het uitvoeren van gebruiksfuncties, bijvoorbeeld documentatiebeheer.
  • Applications: bevatten de cases en rules die specifiek zijn voor die applicatie en die niet kunnen worden hergebruikt voor andere applicaties.

De modules vormen de kern van Pega’s Modular Situational Layer Cake. De implementatie applicatie wordt gebouwd op deze modules. Binnen het Modular Enterprise Reuse concept heb je dus niet meer één grote Enterprise Reuse layer, maar meerdere kleinere herbruikbare modules.

De voordelen van Pega’s Modular Enterprise Reuse

Het Modular Enterprise Reuse concept maakt het mogelijk om het hergebruik van elementen in meerdere applicaties en omgevingen beter te beheren:

  • Eenvoudig ontwikkelen en hergebruiken, omdat een module slechts één functioneel onderwerp heeft.
  • Eenvoudig te beheren, omdat een module ‘complete’ functionele blokken zijn.
  • Eenvoudig op te schalen, omdat modules kunnen worden geïmporteerd en geüpgraded zonder dat de hele applicatie getest hoeft te worden d.m.v. regression testing.
  • Faciliteren van continuous delivery en het mogelijk maken van autonomie van gedistribueerde ontwikkelteams.

Waarom is Pega’s Modular Enterprise Reuse belangrijk?

Organisaties en developers zijn al langer op zoek naar een manier om het gebruik en beheer van herbruikbare elementen in meerdere applicaties makkelijker te maken. De Modular Situational Layer Cake is een volgende stap in Pega’s missie om het hergebruik van software te vereenvoudigen. Hiermee vormt Modular Enterprise Reuse een belangrijke nieuwe best practice voor het opzetten van Pega applicaties.

Ook in de praktijk zien we het belang van het concept toenemen. Zo maken bijvoorbeeld organisaties zoals Leaseplan en DMG al gebruik van Modular Enterprise Reuse. Het wordt dus steeds belangrijker dat Pega Developers het concept van Modular Enterprise Reuse begrijpen en weten hoe ze het toe moeten passen in hun projecten. Daarom moedigen we bij BPM Company onze collega’s aan om zich te verdiepen in Modular Enterprise Reuse. Bijvoorbeeld door het behalen van de Modular Enterprise Reuse badge in de Pega Academy of door (praktische) kennis en ervaringen uit te wisselen tijdens kennissessies over het onderwerp.

Blijf op de hoogte

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en trends binnen Pega? Lees hier onze andere blogs over ontwikkelen met Pega.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: