In haar serie “De onverwachte reis van een Lead System Architect” vertelt onze collega Alona over haar reis om Pega Lead System Architect te worden. Eerder vertelde ze over hoe je je eerste Pega uitdagingen oplost. In deze blog vertelt ze je over haar vier professionele rituelen als Senior System Architect (SSA).  

”Excellence is not a Skill. It is an Attitude.”

Ralph Marston

Heb je je ooit op een ongewone, bijna enge plek bevonden, maar in plaats van bang te zijn, werd je overspoeld door een gevoel van opwinding en avontuur? Dat is precies het gevoel dat ik had toen ik voor mijn tweede werkgever begon te werken, nadat ik 11 jaar voor mijn eerste werkgever had gewerkt. 

De waarheid is dat het niet echt uitmaakt of je je precies zo voelt als je aan je nieuwe opdracht of rol begint. Wat het belangrijkst is, is een reeks professionele rituelen om je productiviteit en groei op peil te houden. Om dat te verzekeren, zijn hier vier rituelen uit mijn Senior Systeem Architect set. 

Benut ervaring uit het verleden 

Toen ik aan mijn nieuwe Pega project begon, bleek dat mijn team de applicatie moest voorzien van UI-tests (vanwege project compliancy). Doordat ik in slechts 2 weken het TypeScript gebaseerd Test-framework had verkend en leren kennen, was ik goed uitgerust om UI-tests voor Pega te maken. Na het delen van mijn bevindingen met het team, en na twee weken van team inspanning, konden we met trots zeggen dat onze applicatie Compliant was. En dat is sindsdien zo gebleven. Tot aan het einde van het project bleef er nog één ander ding hetzelfde: mijn teamgenoten kwamen naar me toe voor advies over testontwikkeling. 

Misschien heb je eerder ook ervaring opgedaan met softwareontwikkeling in een andere taal? Of heb je vermoedelijk een andere technologie gebruikt voor je school- of persoonlijke projecten? Aarzel niet om al je eerdere technische kennis in je team te gebruiken. Wees moedig om je unieke rol in jouw team vorm te geven op basis van wat je kunt bijdragen. 

Wees proactief 

Het is essentieel voor jou en je team om bedrijfskennis op te doen over de software die je bouwt. Dit is een sterke basis voor je architectuurbeslissingen. Ook kan het een belangrijke basis zijn om de business te begeleiden bij het nemen van de juiste beslissing. 

Begin klein, zoek uit welke zakelijke waarde er achter je User Story zit. Kennis over hoe het precies waarde toevoegt en wie de mensen zijn die ervan profiteren, zul je zeker helpen bij het nemen van betere beslissingen in het ontwikkelproces. 

Een ander belangrijk ding dat je in gedachten moet houden: we zijn allemaal mensen. Soms ontsnappen sommige dingen gewoon aan onze aandacht. Daarom kan iedereen in het team iets over het hoofd zien wanneer ze een vereiste of ontwerp aanleveren. Wanneer je merkt dat er misschien een betere oplossing is, aarzel dan niet om je team lead of bedrijf uit te dagen met aanvullende vragen. Het resultaat kan zijn dat ze je uitleg geven waarom de beschreven aanpak gunstig is of verandert. Hoe dan ook, zulke discussies dragen sterk bij aan de uiteindelijke projectwaarde. 

Haal deadlines

Hoewel het belangrijk is om wendbaar te zijn en stakeholers aan te moedigen om de beste beslissingen te nemen, moet je de deadlines in je achterhoofd houden. Deadlines worden vaak bepaald door zakelijke doelen, dus het missen van te veel deadlines kan ernstige gevolgen hebben voor je relatie met belangrijke stakeholders. 

Zelf beschouw ik deze deadlines als het contract tussen het team en het bedrijf. Als je je afspraken nakomt, toon je het bedrijf je toewijding en professionalisme. Bovendien zorgt het vrijwel zeker voor een sterke vertrouwensband tussen jou en het bedrijf. 

Blijf op de hoogte 

Tot nu toe kan kennis van de nieuwste Pega-functies me tot een halve dag ontwikkeling besparen. Op de hoogte blijven van de nieuwste releases maakt deel uit van het dagelijkse leven van een SSA. Onderschat nieuwe Pega Academy-cursussen niet en zorg ervoor dat je altijd de nieuwste badges hebt. Dit is de mooiste manier om je klanten te laten zien dat je hen waardeert. 

En last but not least: geniet van de rit. Een leven zonder plezier is saai, dus omarm het. De volgende keer vertel ik meer over hoe het overladen van je agenda met taken je succes en geluk op het werk in de weg staat. 

Wil je geen blogs missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Zo mis je er nooit een. Tot de volgende keer!

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: