Een switch naar het low-code ontwikkelplatform van Pega is voor voor veel Business Analisten een logische keuze. Zo ook voor Floris de Groot. Twee jaar geleden is hij als ervaren Business Consultant en -Analist begonnen bij BPM Company. Nu werkt hij als Pega Lead Business Architect bij onze klant; de Rabobank. Tijdens een interview op de golfbaan in Hilversum vertelt hij hierover en maakt hij de vergelijking van zijn werk en deze sport. Kom erachter of dit ook een carrière-“course” is die bij jou past.

Het maken van de juiste beslissingen op het juiste moment als Business Analist, is net als bij golf essentieel voor het behalen van succes. Kies je de verkeerde aanpak/golfclub dan wordt het lastig of soms onmogelijk om de doelen/hole te behalen. – Floris de Groot, werkzaam als Pega Lead Business Architect bij BPM Company sinds 2020.

Wat spreekt jou aan in dit werk?

De impact die je als BA hebt op het uiteindelijke succes van het project, en daarmee een belangrijke bijdrage levert aan de digitale transformatie van organisaties, dat vind ik geweldig. In mijn werk ben ik continu bezig om verschillende belangen samen te brengen en de verbinding te maken tussen Business & IT. Tevens werk ik dagelijks met innoverende software, van Pega! Het Pega platform staat in de markt bekend om de eindeloze mogelijkheden en is dan ook een echte gamechanger voor organisaties die bezig zijn met digitale transformaties.

De combinatie van echt impact kunnen maken, managen van stakeholders en het werken met de innoverende technologie, geven mij veel voldoening en plezier. Deze rol kan ook erg afwisselend zijn, zo ben ik in praktijk naast Lead Business Architect ook geregeld interim Product Manager, waarbij ik naast het managen van stakeholders o.a. bezig ben met het opstellen van roadmaps en de prioritering van verschillende initiatieven (lees: epics en features).

Pega Business Analist vs. Business Analist

Vanuit mijn ervaring als Business Consultant en -Analist, weet ik met welke acties en initiatieven de kans op succes wordt vergroot. In combinatie met de kennis van het Pega platform ben je in staat om naast de taal van de business ook de (Pega) taal van IT / ontwikkelaar te spreken. Hierdoor is het gemakkelijker om de verbinding te maken en kun je sneller waarde toevoegen. Tevens helpt het wanneer je weet wat technisch mogelijk is, zodat je de business in een vroeg stadium duidelijk kunt maken welke wensen wel of niet haalbaar zijn. Verder kun je met deze Pega kennis design sessies efficiënter leiden. Dit bespaart de organisatie veel tijd en maak je als Pega BA het verschil.

De vergelijking met ‘golf’ en een ‘succesvol Pega project’

Voor het behalen van succes is het belangrijk dat je op het juiste moment de juiste beslissingen maakt, dit is ook bij golf zo. Kies je niet de juiste clubs/tools of techniek en hou je geen rekening met de beperkingen of obstakels van de baan? Dan zul je de hole op den duur wel bereiken, maar dat gaat niet zo efficiënt als wanneer je wél weet welke tools en technieken je moet inzetten.

Kennis van het low-code platform van Pega

Om de benodigde kennis van het Pega platform te verkrijgen, heb ik bij mijn start bij BPM Company de trainingen ‘Pega Business Architect’ en ‘Pega System Architect’ gevolgd. Dit is een vast onderdeel van het onboard programma bij BPM Company. Op deze manier word je als IT’er of BA’er klaargestoomd om met de juiste skills aan de slag te gaan op een Pega project. Samen met de andere nieuwe collega’s volg je dit traject in twee maanden binnen de BPM Company Academy.

Wat was jouw beweegreden om voor BPM Company te kiezen?

Ik was op zoek naar een organisatie en rol waarin ik mijn ruime kennis en ervaring op het snijvlak van Business & IT kon versterken met een innoverend en toekomstbestendig software Platform. Ik kende Pega van eerdere projecten en wist dat dit een grote naam is in de markt. Daarnaast was ik mij bewust van het feit dat low-code en Intelligent Automation in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Deze twee punten opgeteld en het feit dat BPM Company sinds 2010 het verschil maakt bij toonaangevende klanten en bekwame collega’s heeft om mee te sparren, waren voor mij doorslaggevend. Dat de cultuur binnen de organisatie goed is, had ik al begrepen van anderen en werd bevestigd tijdens mijn eerste gespreken bij BPM Company.

De plek om als BA door te ontwikkelen

Bij BPM Company ervaar ik het mooie van twee werelden; werken voor mooie merken die dagelijks met de nieuwste technologieën bezig zijn om te innoveren en voorop te blijven en daarnaast werken voor BPM Company; een ontzettend gave club waar ik met gelijkgestemden actief kennis deel om te groeien en waarde te creëren voor elkaar. Zo zijn we momenteel met de BA practice bezig om de individuele behoeften samen te brengen en hier gezamenlijke concrete acties voor te definiëren. In de nabije toekomst willen we dit ook met klanten doen door met praktijkvoorbeelden in co-creatie tot vernieuwde inzichten te komen.

Daarnaast wordt binnen BPM Company veel geïnvesteerd in de medewerkers, zo start ik volgende maand met de opleiding ‘Managing Successful Programmes’ (MSP). Deze kennis ga ik bij zowel BPM Company als klanten voor verschillende programma’s en verbeterinitiatieven inzetten, uiteraard op een juiste wijze die passend is bij de situatie. Op een Pega project betekent dat veelal een Agile benadering.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: