De juiste mensen op de juiste plek, dát is de sleutel tot succes. Hetzelfde geldt voor Pega projecten. Ieder Pega team bestaat uit collega’s die allemaal hun eigen expertises en ervaring meebrengen. In deze blog zetten we de verschillende rollen binnen Pega voor je op een rij.

Lead System Architects

Een Lead System Architect (LSA) is expert op het gebied van ontwerp en architectuur van Pega applicaties en vervult hierin een leidende rol binnen het team. De LSA’er heeft uitgebreide kennis van de functionaliteiten en mogelijkheden van het Pega platform. Hierdoor kunnen ze best practices aanbevelen en implementeren voor het gebruik van de functies van het Pega platform.

De rol van Lead System Architect is het eindpunt in het carrièrepad van een System Architect, waarbij de LSA’er zijn kennis en ervaring bekroond met het gelijknamige certificaat. In haar blogreeks neemt onze collega Alona je mee op haar reis om LSA’er te worden. In haar laatste blog vertelt ze je welke 4 eigenschappen een Senior System Architect moet hebben om te slagen op zijn LSA reis.

Lead Business Architect

Een Lead Business Architect (LBA) is de brug tussen de klant en het Pega team. De LBA’er begrijpt als geen ander de behoefte, doelen en bedrijfsprocessen van de klant. Daarnaast heeft de LBA’er kennis van de mogelijkheden van het Pega platform. Door deze combinatie kan de LBA’er het bedrijfsmodel beoordelen en kansen ontdekken voor integratie met het Pega platform.

Verder zijn LBA’ers ook belangrijke gesprekspartners voor de klant. Ze informeren klanten over de mogelijkheden van Pega en adviseren over workflow verbeteringen, gericht op bedrijfsontwikkeling op korte en lange termijn. Net zoals de LSA’er, heeft de LBA’er een leidende rol binnen het team.

Meer weten over de rol van Lead Business Architect? In deze blog maak je kennis met onze collega Arjan, Lead Business Architect bij Rabobank.

Senior System Architect

Een Senior System Architect (SSA) bouwt Pega applicaties aan de hand van requirements en specificaties. Daarnaast passen ze best practices toe, begrijpen ze debuging-, performance tuning- en systeemonderhoudstechnieken en behandelen ze beveiligings- en toegangsrequirements in een applicatie.

Wie zijn Senior System Architect certificaat (CSSA) haalt, is niet direct een Senior System Architect. Het CSSA-certificaat bied je voldoende kennis om aan de slag te gaan met het Pega platform, maar om jezelf echt een Senior System Architect te mogen noemen, zal je eerst meer (praktische) ervaring moeten opdoen.

Onze collega Serge begon in 2014 als afstudeerder bij BPM Company, waarnaar hij is doorgegroeid naar Senior System Architect. Lees hier alles over Serge zijn ervaring als Senior System Architect.

Business Architect

Een Business Architect (BA) vertaalt met zijn kennis van het Pega platform de wensen en behoeften van de klant naar concrete functionele eisen voor de Pega applicatie. Hierdoor is de BA’er een belangrijke schakel tussen de klant en de IT.

De requirements voor de implementatie van de verschillende processen worden door BA’ers uitgevoerd. De Lead Business Architect toetst ze vervolgens op Pega-specifieke kenmerken. Onze collega Floris maakte de switch naar Pega Business Architect, lees hier over zijn ervaringen als BA’er met het Pega platform.

Junior System Architect

Een startende System Architect (SA) heeft vaak net zijn CSA en CSSA-certificaten op zak. Onder begeleiding van de meer ervaren teamleden bouwt de SA’er applicaties gebaseerd op requirements en specificaties vanuit de klant.

Weten hoe een werkdag van een startend System Architect eruitziet? Lees dan de blog van Rick Hoen, System Architect bij Rabobank, over zijn werkdag.

Succes van een Pega project

Al met al, draagt elke rol bij aan een ander aspect van een Pega project, of het nu gaat om het begrijpen van zakelijke behoeften, het ontwerpen van technische oplossingen of het implementeren van functionaliteiten. Het succes van een Pega project zal afhangen van de samenwerking en coördinatie tussen deze verschillende rollen.

Join the team

Wil jij aan de slag als System Architect of Business Architect? Goed nieuws, wij hebben altijd ruimte voor enthousiaste nieuwe collega’s. Bekijk onze vacatures en solliciteer snel.

Benieuwd naar werken bij BPM Company?

Bekijk dan eens de vacatures of neem contact op met Hans Steenwijk: